ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Самоков за десети път отпразнува градския празник в деня на своя покровител – св. Симеон Самоковски

24 август 2012 15:40, Софийска митрополия
Надгробната плоча на св. Симеон Самоковски

За десети пореден път жителите на община Самоков почетоха празника на града в деня, в който Църквата е определила да се почита родният ни български светец – свещеномъченик Симеон, митрополит Самоковски. На 21 август тази година се навършиха 275 г. от мъченическата кончина на ревностния митрополит - истинския борец за вярата и отечеството. Това е и денят, който е кулминация и завършек на едноседмичните тържества, организирани от Община Самоков в чест на празника.

Сутринта в най-стария храм (от VІ-VІІ в.) в града - „Рождество Богородично“ - Бельова църква, където са намерени част от мощите на св. Симеон Самоковски и където се намира неговият гроб, бе отслужена празнична литургия. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим св. Литургия бе отслужена от ставроф. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска св. митрополия. В съслужение с него в богослужбата взеха участие иконом Петър Стоименов, архиерейски наместник на Самоковска духовна околия и председател на храм "Рождество Богородично", протойерей Йоан Чикалов, предстоятел на столичния храм „Св. Параскева”, свещеници от духовната околия и новоръкоположеният дякон Любомир Мишков.

На богослужбата присъстваха кметът на Самоков г-н Владимир Георгиев и председателят на Общинския съвет г-жа Ирена Коцева, гости от София и местни християни.

Празнично слово за подвига на св. Симеон Самоковски произнесе отец-протосингелът. Той припомни подвига на свещеномъченика и сподели, че все още са оскъдни сведенията за делото и живота му. Отец Ангел поздрави от името на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим самоковските жители с техния празник и им благопожела здраве, дългоденствие и винаги да помнят светеца митрополит – покровител и закрилник на града.

В късния следобед пред църквата „Св. Николай” бе открита паметна плоча на св. Паисий Хилендарски и на видни самоковци, погребани в двора на светата обител.

Вечерта с тържествен водосвет на градския площад „Захарий Зограф” започна официалната програма за завършване на тържествата. Отец Ангел поздрави от името на Негово Светейшество самоковци с техния празник и им преподаде първосветителското благословение на Българския патриарх. Кметът г-н Владимир Георгиев произнесе слово и награди изявени през годината жители. Програмата завърши с празничен концерт на „Фамилия Тоника” и Николай Славеев, придружени от празнична заря и фойерверки.

С п р а в к а:

Свещеномъченик Симеон Самоковски, със светското име Симеон Попович, заема достойно мястото в българската църковна и гражданска история. Няма данни за рождената му дата, нито за родното му място, но е известно, че става Самоковски митрополит през есента на 1734 година. Това става след като Охрид се оформя като религиозен център и седалище на архиепископията. Архиерейската катедра в Самоков е поверена на един уважаван човек заради християнските му добродетели от неговите съграждани - благочестивия православен християнин Симеон. По това време някъде започва и организирана съпротива срещу турците в Самоковска митрополия. Център на заверата е Долнолозенският манастир „Свети Спас”, а ръководител и главен инициатор - митрополит Симеон Самоковски, подкрепян от висши духовници. По това време в Самоков се е служело единствено в Бельовата църква. Около 20 юли 1737 г. той е арестуван от турците, митрополитският дом е ограбен и разбит, а православният архиерей е окован и хвърлен в тъмница. Затворен в турските казарми и измъчван, след което бил заведен под бесилото зад църквата „Света София” на 21 август и обесен. Когато го окачили на въжето, се строшило дървото. Втория път се скъсало въжето. Едва на третия път митрополитът издъхнал. Тялото му висяло три дни, когато въжето отново се скъсало. Али паша забранил погребението да бъде в София. Божият промисъл определил тялото на митрополит Симеон Самоковски да бъде погребано в притвора на Бельовата църква, вляво зад вратата, където през 1994 г. при археологически разкопки е открита гробната яма с част от мощите на великия българин и част от Евангелието, митрополитския жезъл и златоткана митрополитска одежда. Няколко години по-късно мощите на светеца почиват на видно място в Бельовата църква, а денят на неговата физическа смърт - 21 август - е обявен за празник на град Самоков.

Текст и снимки:Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

"Бельовата църква", гр. СамоковПразничната иконаНа певницата Празник на св. Симеон Самоковски  Надгробната плоча на св. Симеон СамоковскиГробът  на св. Симеон Самоковски Гробът на св. Симеон СамоковскиПразник на св. Симеон СамоковскиПразник на св. Симеон СамоковскиПразник на св. Симеон СамоковскиПразник на св. Симеон СамоковскиПразник на св. Симеон СамоковскиПразник на св. Симеон СамоковскиПразник на св. Симеон СамоковскиПразничната иконаОтец Георги от СамоковЧетене на св. АпостолНоворъкоположеният дякон ЛюбомирСтавр. ик. Ангел АнгеловПразник на св. Симеон СамоковскиПразник на св. Симеон СамоковскиВ храмаВеликият входСтавр. ик.Ангел Ангелов Празник на св. Симеон Самоковски Празник на св. Симеон Самоковски Празник на св. Симеон Самоковски Празник на св. Симеон Самоковски Празник на св. Симеон СамоковскиДякон Любомир МишковПразник на св. Симеон СамоковскиКметът Владимир Георгиев и г-жа Ирена Коцева
« предишна новинаследваща новина »