ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Нова книга на Синодално издателство - „Преподобни Йоан Рилски” на архимандрит Методий (Жерев)

23 август 2012 14:08, Българска Патриаршия
Преподобни Йоан Рилски

За празника Успение на св. Йоан Рилски, 18 август, излезе неотпечатвана досега повест-жизнеописание на всебългарския чудотворец, написана от архимандрит Методий (Жерев), игумен на Рилския манастир. Книгата се издава по решение на Св. Синод на БПЦ, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим.

Книгата е написана по времето, когато нейният автор, рилският инок архимандрит Методий (Жерев), е игумен на Рилската св. обител (1972-1977). И когато българският род, само преди няколко десетилетия освободил се от чуждото верско подтисничество (напр. Неврокоп се освобождава през 1912 г.), е застрашен почти напълно да изгуби своята връзка с православната традиция и учението на св. отци предвид новите обстоятелства и поставянето във все по-голяма изолация на истинските образци на православното подвизаване – монасите.

Aвторът прибягва до образа на преподобни Йоан Рилски, за да разкрие изумителни подробности от живота, обетите и подвизаването на монаха и въобще на живота според Христа. Така книгата е един своеобразен наръчник за живота в Христа. Един ласкав зов на рилски монах, посветил целия си живот на обичния си български народ и молитвите за него.

Без мелодраматизми и сладкодумни обяснения, характерни за негови съвременници, книгата непосредствено ни доближава до образа на светеца, правейки го близък и разбираем, както близко, разбираемо и обичано би трябвало да бъде и самото Православие за нас.

В края на книгата е поместена и кратка биография за нейния автор, обичан, но позабравен от всички ни отец, събрана по спомените на негови близки.

***

Книгата се разпространява в Синодално издателство и църковните книжарници в страната.

Цена: 9 лв.

При закупуване на количество над 10 броя се ползва 20% отстъпка.

Телефон за заявки: 02/980 30 16.

Адрес на Синодално издателство: София 1000; ул. "Оборище" 4.

e-mail: sinizdat@gmail.com

Текст: Анула Христова, гл. редактор "Книгоиздаване" при СИ

 

 

« предишна новинаследваща новина »