ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В село Яблотина бе построен за първи път православен храм

02 септември 2012 15:29, Софийска митрополия
Храм "Св. ап. Петър и Павел", с. Яблотина

В началото на църковната година - 1 септември, в драгоманското село Яблотина се състоя двоен празник. За първи път местните християни посрещнаха софийския викарий Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан и бе осветен първият за селото храм, посветен на светите апостоли Петър и Павел.

Преди десетина години местни християни от с. Яблотина решават ефективно да се заемат със стоежа на православен храм, от който отдавна са усещали потребност. Пръв инициатор и организатор става Павел Богомилов - бивш зам.-кмет на община Драгоман, а в момента ръководител на район“ВиК“в града. Заедно със своя приятел Илия Илиев те започват активно да издирват терен, да правят проекти, да търсят строители и дарители. Теренът е деактуван и дарен на църквата от Община Драгоман. С малкото събрани средства в началото, но набавени от всички постоянно живеещи в селото се слага началото на строежа. Постепенно мнозина са включват – кой с каквото може и разполага, като сами търсят организаторите, за да дадат своя дан. “Това, което не достига се търси от тези, които имат, а те с готовност се отзовават“ - споделя Павел Богомилов.

„Църквата е изцяло изографисана от общо шест души иконописци, с красив иконостас и вътрешно обзавеждане на храма, съгласно православните канони. Благоустроен е и дворът, както и пътят до храма, погрижили сме се за направата на паркинг, озеленяване и осветление,” разказва зам.-кметът с ресор „Култура“ на община Драгоман Лидия Банкова-Найденова.

Така с дружни усилия на миряни, Община Драгоман и Софийска митрополия храмът е окончателно завършен през 1012 г. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим е определена и датата на неговото освещаване - 1 септември, в който ден започва и църковната нова година.

В празничния ден заедно със Знеполски еп. Йоан съслужиха свещеник Борис Петров, и.д. игумен на Обрадовския манастир „Св. Мина“, местният свещеник - иконом Александър Гьошев, и дякон Сава Кокудев от София. В добре оформения и подреден двор на новата църква от рано сутринта всички жители на Яблотина и гости от съседните села очакваха епископа и придружаващите го духовници. Сред богомолците в храма бяха и кметът на община Драгоман г-н Андрей Иванов, председателят на Общинския съвет - Венцислав Димитров, кметска администрация и общински съветници.

Новопостроеният храм „Св. ап. Петър и Павел“ бе осветен с краткия чин на освещението. След като бе поръсен със светена вода и прикаден с тамян, в храма започна първата св. Литургия. Благодарение на добрата озвучителна техника всеки от многобройните присъстващи можеше да бъде съпричастен към богослужебното последование в храма и да се помоли заедно с тези, които успяха да влязат в него. В края на литургията еп. Йоан се обърна с пастирско слово към християните и им пожела да пребъдват често в този нов, красив и добре уреден храм, като никога не забравят, че това е дом Божий. Той благодари на г-н Павел Богомилов, на кмета на община Драгоман и на всички дарители, които са се погрижили за построяването и благоукрасяването на този нов дом за молитва, като им пожела много здраве и благодатни успехи.

След като лично раздаде нафората и благослови всеки пристъпил, еп. Йоан освети благословено ястие, от което можаха всички да вкусят.

Община Драгоман е известна със своето културно-историческо наследство като част от т. н. „Малка Света гора“ или „Малкият Атон“ на Балканския полуостров. Има сведения, че тези места през Средновековието (Х-ХІІІ в.) са посещавани от българските царе Петър, Иван-Асен II, Иван-Александър, за което свидетелстват построените 13 манастира в района, почти всички от тях обявени за паметници на културата от национално и местно значение. Кметът Андрей Иванов отбеляза, че от 1990 г. насам това е първият новопостроен храм, който е отворил врати за духовно възпитание и утешение. През последните двадесетина години “няма построени нито училище, нито читалище, нито църква досега“, споделя кметът. Той се надява, че с новия осветен храм ще започне и възраждане на духовния живот в общината, както и да се пробуди обществен интерес за културно-историческото наследство на Драгоман, на чиято територия има около четиридесет църкви и параклиси.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Посрещане на епископаПосрещане на епископаПосрещане на епископаПосрещане на епископаПосрещане на еп. ЙоанПосрещане на епископаПосрещане на епископаПосрещане на епископаВ храмаАрхиерейският тронСтенописСтенописСтенописВ храмаНа певницатаВ храмаСтенописХрам "Св. ап. Петър и Павел", с. ЯблотинаОсвещаване на храм "Св. ап. Петър и Павел", с. ЯблотинаОсвещаване на храм "Св. ап. Петър и Павел", с. ЯблотинаОсвещаване на храм "Св. ап. Петър и Павел", с. ЯблотинаОсвещаване на храм "Св. ап. Петър и Павел", с. ЯблотинаОсвещаване на храм "Св. ап. Петър и Павел", с. ЯблотинаОсвещаване на храм "Св. ап. Петър и Павел", с. ЯблотинаОсвещаване на храм "Св.ап. Петър и Павел", с.ЯблотинаОсвещаване на храм "Св. ап. Петър и Павел", с. ЯблотинаОсвещаване на храм "Св. ап. Петър и Павел", с. ЯблотинаОсвещаване на храм "Св. ап. Петър и Павел", с. ЯблотинаОсвещаване на храм "Св. ап. Петър и Павел", с. ЯблотинаЗнеполски еп. ЙоанОсновният дарител на храмаНачало на св. ЛитургияЗнеполски еп. ЙоанВ храмаОсвещаване на храм "Св. ап. Петър и Павел", с. ЯблотинаХрамовата иконаОсвещаване на храм "Св. ап. Петър и Павел", с. ЯблотинаЧетене на св. ЕвангелиеВеликият входВ храмаОтец АлександърДякон Сава КокудевОтец АлександърКметът на Драгоман и основният дарителОсвещаване на храм "Св. ап. Петър и Павел", с. ЯблотинаОсвещаване на благословено ястиеОсвещаване на благословено ястиеИкописците разговарят с еп. ЙоанПриношенияПред храмаВ двора на храмаХрам "Св. ап. Петър и Павел", с. Яблотина
« предишна новинаследваща новина »