ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ангелско пеене на екатеринбургския детски хор „Октоих” огласи митрополитската катедрала „Св. Неделя”

04 септември 2012 17:35, Софийска митрополия
Екатеринбургският детски хор „Октох” изпълни литургични песнопения в храм "Св. Неделя"

В софийската митрополитска катедрала „Св. Неделя“ ангелски детски гласове огласиха св. Литургия в първата неделя от началото на новата църковна година, с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим.

Гостуващ в нашата страна е детският хор на Архиерейската детска певческа капела „Октоих“ към екатеринбургския „Храм на Крови“. Този храм е издигнат след промените, на мястото, където се е намирал домът на Ипатов, в който през юли 1918 г. е разстрелян последният руски цар-мъченик Николай II, заедно със семейството си. (Дълги години, по ирония сякаш, този сибирски град носеше името на болшевишкия сатрап Яков Свердлов, издал смъртната присъда за жестокото убийство на цялото Царско семейство).

В детския хор „Октоих” участват около 100 деца-таланти от Екатеринбуг, но концертиращият състав у нас е от 30 деца на различна училищна възраст. Освен богатата концертна дейност в Русия и зад граница, хорът редовно участва в богослуженията в „Храма на Крови”. С особена лекота и без притеснение малките хористи от Русия поеха изпълнението на литургичните песнопения от катедралния хор на „Св. Неделя” след евангелското четиво. Всички присъстващи богомолци бяха впечатлени не само от великолепното им пеене, но и от одухотворените им от вяра и невинност лица. В богослужението заедно с храмовото духовенство участваше и игумен Серафим от Москва – духовен наставник на децата от хора, който накрая причасти подготвилите се за приемането на светите Тайни.

Негово високоблагоговейнство ставр. ик. Мина Минчев благодари на гостите за прекрасната възможност да изживеем заедно съборността на Православната църква и ги поздрави за великолепното им пеене от името на духовенството, църковните настоятели и всички миряни в храма. Игумен Серафим благодари на председателя на храма – о. Мина - и в негово лице и на митрополитското ръководство за гостоприемството и предоставената изключителна възможност за съвместно съборно служение в сърцето на столицата на братска България. Богослужението завърши с многолетствие, а малките певци с ангелски гласове и техните прекрасни ръководителки – проф. д-р в катедрата по теория на музиката на Уралската държавна консерватория Оксана Шелудякова – художествен ръководител, и Полина Калашникова – главен диригент и директор на капелата, получаваха още дълго след изпълнението им поздравления от богомолците в храма.

Същата вечер изключително наситеното с концерти и участия в богослужението едноседмично турне на хора в нашата страна – Бургас, Несебър, Варна, Добрич, Шипка, Рилски манастир, София и др. - завърши с великолепен благотворителен концерт в РКИЦ, като събраните средства ще бъдат дарени за реставрацията на обгрижвания от Руското подворие в София храм „Св. Пантелеймон” в Княжево. С прекрасното си изпълнение на класически, религиозни, популярни руски и български песни („Пътнико свиден…”, „Жив е той, жив е…” и др.) хорът разчувства публиката и получи горещи аплодисменти и поздравления, и с радост изпълняваше на бис почти всяка песен. Приветствени слова към хора и неговите художествен ръководител и диригент отправиха предстоятелят на Руското подворие в София игумен Филип (Василцев), протойерей Кирил Попов – диригент на Софийския свещенически хор, игумен Серафим и др. Публиката, аплодирайки, изпрати изключителните таланти от далечния Сибир с надеждата, че това е първото им, но не и последно гостуване в нашата страна.

(http://podvorie-sofia.ru/kontsert-arhiereyskoy-detskoy-pevcheskoy-kapellyi-oktoih-v-russkom-kulturno-informatsionnom-tsentre/)

Текст и снимки: Нина Комарова
Снимки в олтара: ставр. ик. Мина Минчев

 

 

Снимки

Екатеринбургският детски хор „Октох” изпълни литургични песнопения в храм "Св. Неделя"Екатеринбургският детски хор „Октох” изпълни литургични песнопения в храм "Св. Неделя"Екатеринбургският детски хор „Октох” изпълни литургични песнопения в храм "Св. Неделя"Великият входЕкатеринбургският детски хор „Октох” изпълни литургични песнопения в храм "Св. Неделя"Екатеринбургският детски хор „Октох” изпълни литургични песнопения в храм "Св. Неделя"Екатеринбургският детски хор „Октох” изпълни литургични песнопения в храм "Св. Неделя"В светия олтарЕкатеринбургският детски хор „Октох” изпълни литургични песнопения в храм "Св. Неделя"Ставр. ик. Мина МинчевГостуващият духовникСтавроф. ик. Христоско КазакинВ светия олтарЕкатеринбургският детски хор „Октох” изпълни литургични песнопения в храм "Св. Неделя"Екатеринбургският детски хор „Октох” изпълни литургични песнопения в храм "Св. Неделя"Екатеринбургският детски хор „Октох” изпълни литургични песнопения в храм "Св. Неделя"Гостуващият духовникЕкатеринбургският детски хор „Октох” изпълни литургични песнопения в храм "Св. Неделя"Екатеринбургският детски хор „Октох” изпълни литургични песнопения в храм "Св. Неделя"Екатеринбургският детски хор „Октох” изпълни литургични песнопения в храм "Св. Неделя"Екатеринбургският детски хор „Октох” изпълни литургични песнопения в храм "Св. Неделя"На концерта в Руския културен домНа концерта в Руския културен домНа концерта в Руския културен домНа концерта в Руския културен домНа концерта в Руския културен домПротойрей Кирил Попов разговаря с диригентката на хора
« предишна новинаследваща новина »