ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Среща на български архиерей с председателя на Отдела за външно-църковни връзки на Руската църква

05 септември 2012 12:41, Българска Патриаршия
Среща на български архиерей с председателя на ОВЦС на РПЦ

На 4 септември в Отдела за външно-църковни отношения на Московската патриаршия се състоя среща на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил с председателя на външния отдел на Руската православна църква - Волоколамски митрополит Иларион.

По време на срещата бяха разгледани варианти за създаване на условия за сътрудничество и развитие на различни дейности между Руската и Българската православна църква. Обсъдени бяха състоянието и начини за реализация на редица съвместни проекти, както и участието на български и руски младежи в съвместни инициативи.

В срещата взеха участие: от българска страна - архимандрит Теоктист, представител на Българската църква в Русия, арх. Кръстан Нешев, председател на Християнска фондация “Патлейна“, и инж. Калин Божилов; от руска страна - Подолски епископ Тихон, председател на Финансово-имуществения отдел на Московската патриаршия, секретарят на Външния отдел - протойерей Игор Якимчук, игумен Филип - предстоятел на Руското подворие в България, и йеромонах Никодим - завеждащ поклонническата служба към Московската патриаршия.

С п р а в к а:

Отделът за външно-църковни връзки на Московския патриарх е едно от важните синодални учреждения на Руската православна църква. Създаден е от Руската православна църква на 4 април 1946 г., когато развитието на външната дейност на Руската православна църква налага създаването на специален църковен орган, който да може да осигури стабилна организация на тази важна част от църковния живот.

В момента статусът на отдела и неговите задачи е определен от Устава на Руската православна църква и устава на отдела, като програмата му ежегодно се одобрява от Св. Синод. Според решение на висшия църковен орган председател на отдела трябва да бъде епископ и той има статут на постоянен член на Светия Синод на РПЦ.

Текст и снимки: Българско подворие в Москва

 

 

Снимки

Среща на български архиерей с председателя на ОВЦС на РПЦСреща на български архиерей с председателя на ОВЦС на РПЦСреща на български архиерей с председателя на ОВЦС на РПЦСреща на български архиерей с председателя на ОВЦС на РПЦ
« предишна новинаследваща новина »