ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Двоен празник за жителите на с. Алеково

08 септември 2012 17:59, Доростолска митрополия
Двоен празник за жителите на с.Алеково

В навечерието на празника Рождество Богородично Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий бе посрещнат в новопостроения храм в чест на Рождество на Пресвета Богородица, с. Алеково, община Алфатар, от председателя на църковното настоятелство отец Вълчо Вълчев.

С благословението на митрополит Амвросий началото на вечерната служба бе дадено от протосингела на Доростолска митрополия ставроф. ик. Добри Чаков. В службата взеха участие и архиерейският наместник на гр. Тервел - ставроф. ик. Георги Пейчев, и свещ. Вълчо Вълчев.

След вечерната служба бе извършен водосвет и както се полага, бе осветена църковната утвар.

+++

На 7 септември митрополит Амвросий бе посрещнат в храм „Рождество на Пресвета Богородица”.

Началото на утринната служба бе дадено от ставроф. ик. Добри Чаков. В съслужение с митрополита участваха и свещеноик. Васил Иванов, свещ. Георги Михнев и свещ. Вълчо Вълчев. Молитвено участие в празничната богослужба взеха кметицата на град Алфатар г-жа Йорданка Узунска, кметът на с. Алеково г-н Иван Захариев, председателката на Общинския съвет, съветниците към община Алфатар, както и много гости от близо и далече. Не само храмът, но и площадът пред него едва побираха множеството гости, които бяха дошли да вземат молитвено участие в освещаването на храма и празничното богослужение.

В коленопреклонна молитва заедно с духовенството и присъстващите богомолци митрополит Амвросий измоли от Бога да го укрепи със Своята благодат за извършването на освещаването на дома Господен. След като на св. дискос бяха положени св. мощи на трима мъченици - св. мчк Виталий, св. мчк Дасий Доростолски и св. вмчк Пантелеймон, бе извършена трикратна лития около храма с тях.

След литията светите мощи бяха положени в св. Престол и запечатани, а светата Трапеза бе умита, помазана и облечена според установения ред.

В новоосветения храм бе отслужена първата св. Литургия.

В спомен от това събитие на дарителите и благоукрасителите на храма бяха подарени икони на Рождество Богородично.

След това бе извършен водосвет за здраве, благоденствие и успех. Прозвуча многолетствие за Негово Светейшество Максим, патриарх Български и митрополит Софийски, за членовете на Св. Синод, за целия клир и управниците.

В своето архиерейско слово към присъстващите Доростолският митрополит Амвросий каза: „Ето, че в днешния ден, когато св. Църква чества паметта на Рождество Богородично, мое смирение заедно с моите съработници на Господнята нива осветихме този прекрасен храм и сложихме край на едно дългогодишно ваше усилие – построяването на този Божи дом. И както в древност преписвачите са завършвали своите преписи с думите ”конец и Богу слава!”, така и ние, прекръствайки се и благодарейки на Бога за Неговата помощ, нека да кажем: ”Конец и Богу слава во веки веков!”

Построяването на всеки храм е богоугодно дело, защото храмът е дом Божий, където вярващите се събират, за да славословят Бога и да Му се молят.

Народът ни винаги през вековете е имал изключителен пиетет към строежа на храмове. Дори когато историческият му път го е лишавал от независимост или властта не е позволявала да се строят храмове, той - народът, къде с хитрост, къде с настойчивост, къде с ходатайство е успявал да строи храмове. А това е ставало, защото народът през своя нелек исторически път е виждал в св. Църква и във вярата си единствена надежда за оцеляване, за запазване на народностното си самосъзнание, за свобода и просперитет. И в тия дни, когато честваме 136 години от Априлското въстание, си спомняме, че като химн на това въстание е било песнопението от Великото повечерие: ”Господи сил с нами буди...”

От днес вашето село и вие, неговите жители, имате за закрила Божията майка.

От днес нататък вие имате храм, в който да задоволявате своите духовни нужди, да участвате в живота на св. Църква, да се ползвате от благодатните дарове, които вярващите получават в св. Тайнства. Защото Църквата има задължението, възложено й от Иисуса Христа, да се грижи за своите чеда от първия вик при раждането им до последния им дъх при преставянето им в Господа.

Братя и сестри! Затова всесърдечно поздравявам всички жители, независимо от етноса им и вероизповеданието им, с освещаването на храма ви. Нека по молитвите на Божията майка Бог да опазва селото ви и вас с вашите семейства, с чедата ви, с близките ви и приятелите ви от всяко зло, да ви дарува здраве, благополучие и преуспяване!”

Поздравления към църковното настоятелство бяха поднесени от кмета на общ. Алфатар и кмета на с. Алеково. Поздравителен адрес бе поднесен от ПП ГЕРБ от депутата г-н Стефан Господинов и от ОС на БСП – гр. Алфатар.

Честит празник!

 

 

Снимки

Двоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоДвоен празник за жителите на с.АлековоМитрополит Амвросий с дарителката на местото г-жа Денка ЧаковаДвоен празник за жителите на с.Алеково
« предишна новинаследваща новина »