ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождество Богородично в Ботевград

08 септември 2012 20:53, Ловчанска митрополия
Рождество Богородично в Ботевград

Много православни храмове са посветени на честното Рождество на Пресвета Богородица. Такъв е и храмът в манастира „Зелин”, гр. Ботевград.

За да отслужи св. Литургия и да се присъедини към духовната радост на ботевградчани, в утрото на 8 септември в манастира пристигна Ловчанският митрополит Гавриил.

В съслужение с владиката в св. служба участваха ставрофорен свещеноик. Мина Минчев, председател на софийския храм „Св. Неделя”, ставроф. свещеноик. Кънчо Кабадийски, прот. Борис, игумен на Зелинския манастир, и свещеномонах Михаил, игумен на Чекотинския манастир.

След литургията митрополит Гавриил припомни на вярващите евангелския разказ за раждането на св. Богородица и направи сравнение с днешния ден, когато съвременните млади хора дори считат за постижение това да успеят да опазят себе си от раждането на деца. В библейско време да си бездетен е било знак за Божие наказание заради неправеден живот.

В двора на манастира бе отслужен празничен водосвет и осветен корбан.

По-късно Ловчанският митрополит отпътува за с. Осиковица, където на мястото на древен манастир, посветен на Рождество Богородично, местните жители извършват оброк. Тук владиката също отслужи водосвет, благослови присъстващите и на всеки раздаде иконка на Пресвета Богородица.

 

 

Снимки

Рождество Богородично в БотевградРождество Богородично в БотевградРождество Богородично в БотевградРождество Богородично в БотевградРождество Богородично в БотевградРождество Богородично в БотевградРождество Богородично в БотевградРождество Богородично в БотевградРождество Богородично в БотевградРождество Богородично в БотевградРождество Богородично в БотевградРождество Богородично в БотевградРождество Богородично в БотевградРождество Богородично в БотевградРождество Богородично в БотевградРождество Богородично в БотевградРождество Богородично в Ботевград
« предишна новинаследваща новина »