ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник на Рилската света обител

09 септември 2012 00:48, Рилска света обител
Празнична вечерня с петохлебие

Рождеството на Пресвета Дева Богородица е особено радостен ден за всички християни, защото с нейното идване на земята дойде и радостта за целия свят, дойде Майката на нашия Господ (вж. Лука. 1:43).

На това събитие е посветен и съборният храм на Рилската света обител. Празничната вечерня с петохлебие бе предстоявана от преосвещения игумен на обителта, Адрианополски епископ Евлогий. Освен светлият празник, също повод за радост бе и освещаването на новата придобивка за благоукрасата на храма, новия полиелей с хоро, монтиран само преди няколко дни. Той е с внушителни размери - тежи 1200 кг, а височината му е 3,50 м. Средствата за него са дарени от специално сформиран инициативен комитет от хора на бизнеса, който направи всичко възможно една отдавнашна идея да придобие реално измерение. Величественият изглед на храма от сега ще е още по-внушителен с отблясъка на този ансамбъл от евангелски символи по полиелея, съчетани в духа на светогорската традиция. Наличието на полиелея и хорото ще обогатят и улеснят богослужебната практика в светата обител, особено по време на всенощните бдения в чест на патрона на Рилския манастир, преподобни Йоан Рилски.

В началото на утренята игуменът освети новата придобивка. Литургията бе отново предстоявана от епископ Евлогий, а в съслужение с него участваха архимандрит Варлаам и йеродякон Нектарий, братя на светата обител.

В словото си за празника Негово Преосвещенство засегна темата за християнското семейство, за благословението на Църквата над новосформираното семейство - въпрос, който тенденциозно се отбягва и премълчава не само в обществото, а и в педагогическите среди в страната ни. Друг акцент в проповедта бе за дара на чадорождението. Епископът говори и за основните причини, които се превръщат в пречка за това младите семейства да имат деца.

Вечернята след празника на Богородичното Рождество бе посветена по традиция на ктиторите на манастира. След отпуста бе отслужена ктиторска панихида от игумена и братята на обителта.

 

 

Снимки

Освещаване на полиелеяОсвещаване на полиелеяНовият полиелей с хороНовият полиелей с хороСветата литургияАдрианополски епископ ЕвлогийКтиторска панихидаКтиторска панихида
« предишна новинаследваща новина »