ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Рождество на Пресвета Богородица в Русе

09 септември 2012 16:39, Русенска митрополия
Рождество на Пресвета Богородица в Русе

На 8 септември, Рождество на Пресвета Богородица, Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит отслужи Божествена св. Литургия в русенския храм „Успение Богородично”. На архиерея съслужиха храмовото духовенство: ставр. ик. Кънчо Кънев, ставр. ик. Марин Стоянов, прот. Николай Николов, както и протодякон Кирил Синев и проф. дякон Йоан (Йохан) Крамер от Виена.

Песнопенията от св. Литургия изпълни смесеният хор при храма.

Проповед за Богородичния празник прочете секретарят на Русенска митрополия Ангел Младенов.

В края на празничното богослужение архиереят се обърна с назидателни слова към множеството вярващи и изтълкува значението на празника: „Св. отци наричат св. Богородица и празника на нейното рождество „входна врата за благодатта и истината”. Който търси Божията благодат и истината може да ги намери чрез спасителното слово на Господ Иисус Христос”. Архиереят се спря върху съдържанието на тропара и величанието на празника. Всички ние, православни вярващи, редовно участващи в живота на Христовата Църква, изразяваме неописуемата си радост на раждането на Винагидевата с думите на тропара на празника: „Твоето рождество, Богородице Дево, възвести радост на цялата вселена, защото от тебе възсия Слънцето на правдата, Христос, нашият Бог, Който разруши клетвата, даде благословение и обезсили смъртта, като ни дарува вечен живот”.

Той благодари на събратята духовници и особено на проф. дякон Йоан Крамер. „Благодаря на нашия уважаван гостенин отец-дякон Йоан Крамер от Виена. Неотдавна той е приел ръкоположение в дяконски чин от руски архиерей в Западна Европа, което ние му честитим и му пожелаваме успех в бъдещото му служение на св. Православна Църква. Той служи в руския храм „Св. Николай” във Виена и преподава Богословие на православните църкви и Катехетика (Религиозна педагогика). Благодарим му, че със своя хубав глас украси богослужението на Рождество Богородично!”

За Бога всичко е възможно. Стихирите от вечернята и утренята особено подчертават радостния характер на този празник. Актуалността на събитието на Богородичното рождество се усилва от ключовата дума „днес”, с която започват голяма част от стихирите на „Господи, към Тебе викнах, чуй ме”. Действително, както свидетелства началото на хвалитните стихири, това е „дивно чудо” - бездетни родители в напреднала възраст да се сдобият по Божия милост с дете. Упованието на светите и праведни богоотци Йоаким и Анна, които честваме ден след Рождество Богородично (9 септември), може да бъде за пример на всички бездетни двойки, които прибягват към сурогатното майчинство, наемайки утроба под наем и заплащайки продукта на сключен договор, мода в последно време, все по-популярна сред световни музикални изпълнители.

„Всичкото си упование на Тебе възлагам, Майко Божия, запази ме под твоя покров!"

 

 

Снимки

Рождество на Пресвета Богородица в РусеРождество на Пресвета Богородица в РусеПричастяване с Кръвта ХристоваПричастяване на вярващитеПроф. дякон Йоан (Йохан) КрамерРождество на Пресвета Богородица в РусеРождество на Пресвета Богородица в РусеДуховниците взели участие в св. Литургия
« предишна новинаследваща новина »