ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Благодарствен молебен пред паметника на светеца-адмирал Фьодор Ушаков - Калиакра

10 септември 2012 20:25, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Паметника на светеца-адмирал Фьодор Ушаков - Калиакра

В края на неделния ден, Техни Високопреосвещенства Варненският и Великопреславски митрополит Кирил и Видинският митрополит Дометиан отслужиха благодарствен молебен по случай 221-ата годишнина от победата на руския флот над турската армада при нос Калиакра през 1791 г. В молебена, който беше отслужен пред Архитектурно-мемориалния комплекс, посветен на светеца-адмирал Фьодор Ушаков съслужиха архимандрит Методий от м-ра „Св. Екатерина” в с. Българево, игумен Филип (Василцев) – предстоятел на Руското Подворие у нас, йеромонах Зотик (Гаевски) – секретар на Подворието, протойерей Василий Селемет от гр. Каварна, свещ. Петър от гр. Добрич и др.

Молебенът даде началото на Втория българо-руски обществен форум на тема „България и Русия в ХХІ век: духовност – образование – култура”. Форумът е посветен на 135-ата годишнина от победата в Руско-турската война (1877-1878) и Освобождението на България. Проявата се провежда под патронажа на министъра на образованието Сергей Игнатов, който след молебена поздрави участниците.

След изпяването тропара на светеца, който с упованието си в Божията сила няма загубено сражение, и измолването на неговото молитвено застъпничество за православния народ пред Бога, митрополит Кирил поздрави участниците във форума и припомни в кратко слово подвига на адмирал Фьодор Ушаков, обръщайки внимание върху важността от възпитаването на подрастващите в ценностите на православната вяра, за да могат да побеждават злото във всяка житейска битка.

Във варненския храм „Св. Николай” се съхранява частица от мощите на светеца. Молебенът завърши с многолетствие, а представителният оркестър на Военно-морските сили изпълни химните на Русия и България, а също и популярни маршове.

Поздравителен адрес към участниците от министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов прочете г-жа Светлана Шаренкова – председател на Форум „България – Русия” и главен организатор на събитието.

„Удовлетворен съм, че в навечерието на поредното посещение на руския президент Владимир Путин в нашата страна, вие провеждате Втори българо-руски обществен форум... Руският народ е свързан исторически и духовно с България и аз не се съмнявам, че с течение на годините разностранните връзки между нашите два народа ще продължават да се развиват и укрепват” – се казва в обръщението.

Сред официалните лица на събитието беше капитан І ранг Коста Андреев – началник на Щаба на Военноморските сили, кметът на Каварна Цонко Цонев, присъстваха общественици, политици, гости от Русия и представители на РКИЦ и руската дипломация у нас.

Събитието завърши с полагане на венци и празнична заря.

Текст и снимки: Нина Комарова

 

 

Снимки

Благодарствен молебен пред паметника на светеца-адмирал Фьодор Ушаков - КалиакраБлагодарствен молебен пред паметника на светеца-адмирал Фьодор Ушаков - КалиакраБлагодарствен молебен пред паметника на светеца-адмирал Фьодор Ушаков - КалиакраБлагодарствен молебен пред паметника на светеца-адмирал Фьодор Ушаков - КалиакраБлагодарствен молебен пред паметника на светеца-адмирал Фьодор Ушаков - КалиакраБлагодарствен молебен пред паметника на светеца-адмирал Фьодор Ушаков - КалиакраБлагодарствен молебен пред паметника на светеца-адмирал Фьодор Ушаков - КалиакраБлагодарствен молебен пред паметника на светеца-адмирал Фьодор Ушаков - Калиакра
« предишна новинаследваща новина »