ЛЕСТВИЦА

За старостта

За старостта

Църковен вестник
Електронното “домашно огнище”

Електронното “домашно огнище”

Александра Карамихалева
С расо в глобализирания град

С расо в глобализирания град

Свещ. Ангел ВЕЛИЧКОВ
Клеветата

Клеветата

Мартин Николов
Иконите на Божията Майка

Иконите на Божията Майка

Митр. Антоний СУРОЖКИ
 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Президентът Росен Плевнелиев посети Чипровския манастир

11 септември 2012 19:22, Видинска митрополия
Президентът Росен Плевнелиев посети Чипровския манастир

На 7 септември 2012 г. президентът Росен Плевнелиев бе специален гост на град Чипровци по повод честването на 400-годишнината от рождението на Петър Парчевич и празника на града.

„Имаме много силни дадености и сме народ, който може да работи по правилата, да създава силни закони и институции, да ги спазва и солидарно да върви напред в тежки времена”, каза държавния глава в речта си. За Петър Парчевич той каза, че това е един от достойните български будители и апостол, посветил се на каузата на България. „Именно тук, в Чипровци, е направен един от първите и решителни опити за извоюване на свобода и достоен живот за нашия народ”, подчерта президентът.

В приветствието си Плевнелиев припомни, че будните чипровски родове стоят в основата на избухналото през 1688 г. Чипровско въстание, защото именно те повеждат хората от региона към духовност и образованост.

Сред официалните гости на празника бяха Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, народни представители от 12-и многомандатен избирателен район – Монтана в 41 –то Народно събрание, Негово Превъзходителство посланика на Полша у нас Лешек Хенсел, областният управител на област Монтана Ивайло Петров, зам. областният управител Нина Петкова, кметове на общини в област Монтана, директори на териториални структури в област Монтана, представители на фирми и гости.

Тържествата в родния град на радетеля на българското освобождение включваха две Литургии. В православната църква “Свето Възнесение Христово", отслужена от епископ Сионйй, а край останките от католическата катедрала “Санкта Мария” – от папския нунций в България Януариуш Болонек.

Наследници на старите чипровски родове, пръснати по целия свят, се срещнаха на този ден, за да почетат делото на великия българин Петър Парчевич: граф Ласло и графиня Мария-Анна Пеячевич, графиня Татяна Пеячевич и други банатски българи, потомци на напуснали родното си място фамилии след потушаването на Чипровското въстание.

В историческия музей на града Росен Плевнелиев откри фотоизложба за живота и делото на Парчевич и на неговото родословно дърво. В ОУ “Петър Парчевич“ президентът и другите официални гости поднесоха венци пред паметника на патрона на училището, след което връчи грамоти на децата, спечелили конкурса за есе, рисунка и стихотворение на тема “Архиепископ Петър Парчевич - най-великият българин, патриот и дипломат през 17 век“.

Президентът разгледа експонатите отпреди четири века, когато Чипровци е икономически и духовен център на българските земи. Държавният глава остана впечатлен от залата с чипровските килими, за които в речта си припомни, че България очаква ЮНЕСКО да признае чипровския килим и в най-скоро време да бъде включен като част от световното нематериално културно наследство.

По-късно президентът Росен Плевнелиев посети Чипровския манастир „Св. Йоан Рилски“.

Текст и снимка: Официален сайт на Областна администрация Монтана
« предишна новинаследваща новина »