ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Президентът Росен Плевнелиев посети Чипровския манастир

11 септември 2012 19:22, Видинска митрополия
Президентът Росен Плевнелиев посети Чипровския манастир

На 7 септември 2012 г. президентът Росен Плевнелиев бе специален гост на град Чипровци по повод честването на 400-годишнината от рождението на Петър Парчевич и празника на града.

„Имаме много силни дадености и сме народ, който може да работи по правилата, да създава силни закони и институции, да ги спазва и солидарно да върви напред в тежки времена”, каза държавния глава в речта си. За Петър Парчевич той каза, че това е един от достойните български будители и апостол, посветил се на каузата на България. „Именно тук, в Чипровци, е направен един от първите и решителни опити за извоюване на свобода и достоен живот за нашия народ”, подчерта президентът.

В приветствието си Плевнелиев припомни, че будните чипровски родове стоят в основата на избухналото през 1688 г. Чипровско въстание, защото именно те повеждат хората от региона към духовност и образованост.

Сред официалните гости на празника бяха Негово Преосвещенство Велички епископ Сионий, народни представители от 12-и многомандатен избирателен район – Монтана в 41 –то Народно събрание, Негово Превъзходителство посланика на Полша у нас Лешек Хенсел, областният управител на област Монтана Ивайло Петров, зам. областният управител Нина Петкова, кметове на общини в област Монтана, директори на териториални структури в област Монтана, представители на фирми и гости.

Тържествата в родния град на радетеля на българското освобождение включваха две Литургии. В православната църква “Свето Възнесение Христово", отслужена от епископ Сионйй, а край останките от католическата катедрала “Санкта Мария” – от папския нунций в България Януариуш Болонек.

Наследници на старите чипровски родове, пръснати по целия свят, се срещнаха на този ден, за да почетат делото на великия българин Петър Парчевич: граф Ласло и графиня Мария-Анна Пеячевич, графиня Татяна Пеячевич и други банатски българи, потомци на напуснали родното си място фамилии след потушаването на Чипровското въстание.

В историческия музей на града Росен Плевнелиев откри фотоизложба за живота и делото на Парчевич и на неговото родословно дърво. В ОУ “Петър Парчевич“ президентът и другите официални гости поднесоха венци пред паметника на патрона на училището, след което връчи грамоти на децата, спечелили конкурса за есе, рисунка и стихотворение на тема “Архиепископ Петър Парчевич - най-великият българин, патриот и дипломат през 17 век“.

Президентът разгледа експонатите отпреди четири века, когато Чипровци е икономически и духовен център на българските земи. Държавният глава остана впечатлен от залата с чипровските килими, за които в речта си припомни, че България очаква ЮНЕСКО да признае чипровския килим и в най-скоро време да бъде включен като част от световното нематериално културно наследство.

По-късно президентът Росен Плевнелиев посети Чипровския манастир „Св. Йоан Рилски“.

Текст и снимка: Официален сайт на Областна администрация Монтана

 

 

« предишна новинаследваща новина »