ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Седмица на православната книга - Кръгла маса - втори ден

12 септември 2012 18:06, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Седмица на православната книга - Кръгла маса - втори ден

Вторият ден на Седмицата на православната книга започна с Кръглата маса, чиято тема е много актуална последните няколко месеца.

Сесията беше открита от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

Ставр. иконом д-р Захарий Дечев представи становището на Св. Синод на БПЦ - относно законопроекта за Закон за предучилищното и училищното образование и проектотекста на Закона за детето.

Становището, можете да видите тук: http://bg-patriarshia.bg/index.php?file=attitude_8.xml

Работната сесия продължи с доклада на монах Мойсей Светогорец, духовник на килията „Св. Йоан Златоуст” към скита „Св. вмчк Пантелеймон” на манастира "Кутлумуш", Света Гора – на тема: „Предизвикателствата при възпитанието на младежта днес”. В началото отец Мойсей се спря на ролята на родителите във възпитанието. Как те би трябвало с много внимание и такт да обръщат вниманието на децата си върху определени неща в живота. Той обърна внимание на това как в световен мащаб се разрушават авторитетите за подрастващите. Като за това влияе телевизията, рекламирането на наркотичните вещества и др.

„Значението на бащинството във възпитанието на детето и подрастващия” беше темата на доклада на прот. Андрей Лоргус, Ректор на Института по християнска психология, Руска православна църква. Отецът-психолог обърна внимание на факта, че днес масово се гледа на мъжа в семейството като на човека, който носи парите и този, от когото може да се придобият деца. Изключително малко хора (и мъже, и жени) се замислят за неговата действителна роля за възпитанието на децата. Днешният свят, като разрушава авторитета на бащата, разрушава и Образа на Бог Отец в детското съзнание и по този начин подрастващите по-трудно Го възприемат.

Темата на доклада на гостенката от Полша, Анна Радзюкевич, от фондация «Княз Константин Острожки» беше «Защита на правата на децата в Полша».

Последваха изчерпателни доклади на тема: „Намесата на държавата в семейството и отглеждането на децата” – Явор Ганчев от Сдружение „Национална мрежа на родителите” и „Анализ на новите законопроекти: Закон за предучилищното и училищното образование, Закон за националната политика за младежта, Закон за подпомагане и развитие на младежта и Закон за детето” от Бисер Божков.

Работната сесия завърши с дискусия и приемане и на втората заключителна декларация на участниците в кръглата маса относно проблематичния проектозакон за детето на МТСП, който е напълно неприемлив за цялото българско общество.

~~~~~~~~~~~~~~~

Текстът на Декларацията:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=85890

Текст и снимки: Мария Стойкова

 

 

Снимки

Седмица на православната книга - Кръгла маса - втори денСедмица на православната книга - Кръгла маса - втори денСедмица на православната книга - Кръгла маса - втори денСедмица на православната книга - Кръгла маса - втори денСедмица на православната книга - Кръгла маса - втори денСедмица на православната книга - Кръгла маса - втори денНегово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил и монах Мойсей от Света гора - АтонСедмица на православната книга - Кръгла маса - втори денСедмица на православната книга - Кръгла маса - втори денПрот. Андрей Лоргус, ректор на Института по християнска психология, Руска православна църкваПрот. Андрей Лоргус, ректор на Института по християнска психология, Руска православна църкваЯвор Ганчев от  Сдружение „Национална мрежа на родителите”Явор Ганчев от Сдружение „Национална мрежа на родителите”Анна Радзюкевич, от фондация «Княз Константин Острожки»Анна Радзюкевич, от фондация «Княз Константин Острожки»Анна Радзюкевич и Явор ГанчевБисер БожковБисер Божков Седмица на православната книга - Кръгла маса - втори ден
« предишна новинаследваща новина »