ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден втори

12 септември 2012 20:24, Варненска и Великопреслaвска митрополия
СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден втори

Вечерните срещи на гостите на Седмицата на православната книга продължиха и вечерта на втория ден на форума. Лекция на тема: „Съдействието на Божията и човешката воля за спасението на човека” изнесе проф. Димитрий Целенгидис от Богословския факултет на Солунски Аристотелев университет.

В нея той обърна внимание на това как човек може и трябва да насочи своята воля да търси и узнава Божията. По този начин да стигне до своето спасение.

Вторият гост, също беше от Гърция: монах Мойсей Светогорец, духовник на килията „Св. Йоан Златоуст” към скита „Св. вмчк. Пантелеймон” на манастира "Кутлумуш", Света Гора – Атон. Той говори за „Смисълът на подвига в Христос и обновяването и възраждането на човека”.

Много конкретен и ясен беше неговият отговор на зададения след изложението въпрос за намирането и/или смяната на духовника. Монах Мойсей поясни Православното учение, че човек си избира духовник, който му допада и не би било редно да го сменя. Не трябва да се ходи на изповед при различни свещеници и на един да се каже едно, на друг - друго.

Важно е да се знае, че всеки един свещеник измолва претворяването на Даровете и опрощава греховете. Не е нужно да се търси известен духовник. Всеки един свещеник може и прави нужното. А обикновено ние търсим популярните имена, за да кажем, че „Ето виждате ли, аз се изповядвам при еди кой си!”

Вечерта завърши с думите на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил, че е хубаво всичко това, което се изрече тази вечер. Но е важно да си вземем поука от казаното и да го приложим в живота си. Защото едва тогава ще има смисъл от всичките чути слова!

Текст и снимки: Мария Стойкова

 

 

Снимки

Проф. Димитрий Целенгидис от Богословския факултет на Солунски Аристотелев университетПроф. Димитрий Целенгидис от Богословския факултет на Солунски Аристотелев университетМонах Моисей Светогорец, духовник на килията „Св. Иоан Златоуст” към скита „Св. вмчк. Пантелеймон” на манастира Котлумуш, Света Гора – АтонМонах Моисей Светогорец, духовник на килията „Св. Иоан Златоуст” към скита „Св. вмчк. Пантелеймон” на манастира Котлумуш, Света Гора – АтонМонах Моисей Светогорец и проф. Димитрий ЦеленгидисСЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден вториСЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден вториСЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден вториСЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден втори
« предишна новинаследваща новина »