ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден трети

13 септември 2012 17:06, Варненска и Великопреслaвска митрополия
СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден трети

Третата вечер на Седмицата на православната книга започна с представянето на новата книга на гл. ас. д-р Магдалена Легкоступ от Православния богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” „Катехизическото учение на св. Кирил Йерусалимски”. Много емоционално и приятно авторката представи книгата и ни върна в първите векове на Църквата.

Вечерта продължи Георги Тодоров, който представи своята книга за св. княз Борис: „Монахът – княз“. Авторът призова да се стремим да познаваме по-добре своята история, да не приписваме на светците дела, които не са вършили. Като визираше светеца монах-княз, той сподели, че св. Княз Борис е една от най-важните исторически личности за България и пример за нас, които днес - в периода на духовна и икономическа криза, се лутаме в търсенето на неоспорими авторитети.

Беседа на тема: „Новомъчениците и тяхната прослава от Бога и канонизация от Църквата” изнесе архим. Хризостомос Майдонис, протосингел на Св. Митрополия на Арнея и Йерисос, Еладска православна църква. Той подчерта, че е важно за нас да издирваме и да почитаме новите мъченици, пострадали в името Христово, защото те са кръвта на съвременната Църква. Те са дали живота си за вярата и ние трябва да знаем за техния живот, да се опитваме да ги следваме в твърдостта на вярата.

Срещата беше закрита от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. Той продължи темата за новомъченичеството, като изтъкна, че отричането от Христос дори „привидно”, както са постъпвали някои от свещениците и архиереите в Русия по времето на комунизма, пак е отричане. Затова трябва да пазим вярата си и да не се срамуваме от нея.

Текст: Мария Стойкова
Снимки: свещ. Стойко Найденов и Явор Георгиев

 

 

Снимки

СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден третиГл. ас. д-р Магдалена Легкоступ и Георги ТодоровГл. ас. д-р Магдалена Легкоступ Гл. ас. д-р Магдалена ЛегкоступГеорги ТодоровСЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден третиГеорги ТодоровСЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден третиАрхим. Хризостомос Майдонис, протосингел на Св. Митрополия на Арнея и Йерисос, Еладска православна църкваАрхим. Хризостомос Майдонис, протосингел на Св. Митрополия на Арнея и Йерисос, Еладска православна църкваАрхим. Хризостомос Майдонис, протосингел на Св. Митрополия на Арнея и Йерисос, Еладска православна църкваАрхим. Хризостомос Майдонис, протосингел на Св. Митрополия на Арнея и Йерисос, Еладска православна църкваНегово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит КирилНегово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Кирил
« предишна новинаследваща новина »