ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. Варна

14 септември 2012 15:18, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. Варна

На празника Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен, Църквата приканва вярващите да отдадат благовейно поклонение на самия Животворящ Кръст, на който Спасителят понесе страдания заради нас и нашето спасение.

Той е установен във връзка със следните събития в историята на Христовата църква:

~ Чудесното явяване на св. Кръст на император Константин Велики;

~ Намирането на светия Кръст на Голгота;

~ Връщането на животворящия Кръст от персийски плен.

На този голям празник в катедралния храм-паметник „Свето Успение Богородично”, гр. Варна, заедно с гости от Руската православна църква, свещенослужители от другите епархии на Българската православна църква (участници в четиринадесетото издание на Седмицата на православната книга), както и такива от Варна, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил отслужи Божествена света Литургия.

След нея митрополит Кирил и свещенослужителите отслужиха и благодарствен молебен пред кръста в кв. "Аспарухово". Множество миряни, към които се присъединиха и бивши наркозависими от дневния център, който функционира към храма "Св. цар Борис Михаил", се включиха в литийното шествие.

В проповедта си митрополит Кирил благодари на гостите за това, че са се отзовали на поканата да участват в Седмицата на православната книга и призова родителите да наставляват и учат децата си с постоянство и любов в православната вяра.

Текст: Мария Стойкова
Снимки: Мария Стойкова и http://varna24.bg

 

 

Снимки

Празникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. ВарнаПразникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. ВарнаПразникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. ВарнаПразникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. ВарнаПразникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. ВарнаПразникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. ВарнаПразникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. ВарнаПразникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. ВарнаПразникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. ВарнаПразникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. ВарнаПразникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. ВарнаПразникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. ВарнаПразникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. ВарнаПразникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. ВарнаПразникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. ВарнаПразникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. ВарнаПразникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. ВарнаПразникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. ВарнаПразникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. ВарнаПразникът Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр. Варна
« предишна новинаследваща новина »