ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден четвърти

14 септември 2012 15:32, Варненска и Великопреслaвска митрополия
СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден трети

В четвъртата вечер на Седмицата на православната книга бяха представени три нови книги.

Госпожа Анула Христова, главен редактор "Книгоиздаване" на Синодално издателство, представи книгата на архим. Методий (Жерев) „Преподобни Йоан Рилски”. Тя отбеляза, че архим. Методий е един от мъчениците за вярата в най-ново време. Той е един от родоначалниците на българската православна съвременна книжнина и книгоиздателство, който днес е позабравен. Но книгата се явява да напомни за неговото просветителско дело и то в навечерието на отбелязването на 30-годишнината от неговото преставяне в Господа. Интересен факт е, че в книгата „Преподобни Йоан Рилски”, архим. Методий отбелязва една теза, че преподобният отец е бил измежду момчетата, избрани от св. княз Борис и пратени във Византия да учат, с цел по-късно да заместят гръцките свещеници в България.

Втората книга представи нейният автор Бисер Божков. Тя представлява едно сериозно изследване върху „Опасността за обществото от окултните практики в съвременния свят”. Книгата се издава с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Подробно г-н Божков е описал множеството окултни организации и явления и тяхното пагубно въздействие върху душата на човека.

Последна в представянето си за вечерта беше твърде полезната за нас книга „Суеверието на днешните християни” от йеромонах Висарион от манастира „Зограф”, Св. Гора, и йеромонах Йоан (Филипов). Днешните суеверия сред християните са описани пълно и задълбочено изяснени, като са отбелязани корените и развитието им. Освен че с много плам и увереност авторът представи книгата, той отговори и на множеството въпроси, които бяха зададени от аудиторията. Най-важното в практическото приложение на вярата ни според йеромонах Висарион е мотивацията, с която извършваме молитвите си, както и приношенията, обетите, оброците, корбаните. Водещият мотив в тях ги прави спасителни и благодатни за нас, или ги превръща във вредни суеверни, магически и заклинателни религиозни действия, които нямат нищо общо със св. Православие.

Вечерта беше закрита от протойерей Василий Шаган с топлина и сърдечна покана за участие в проявите на следващите дни на Седмицата.

Текст и снимки: Мария Стойкова, Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Госпожа Анула Христова от Синодално издателствоГоспожа Анула Христова от Синодално издателствоГоспожа Анула Христова от Синодално издателствоБисер БожковБисер БожковБисер БожковЙеромонах Висарион от манастира „Зограф”, Св. ГораЙеромонах Висарион от манастира „Зограф”, Св. ГораЙеромонах Висарион от манастира „Зограф”, Св. ГораКнигитеПротойерей Василий Шаган
« предишна новинаследваща новина »