ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

“Величаем Тя, Живодавче Христе, и чтим Крест Твой светий..." - Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен

14 септември 2012 16:08, Троянски манастир
Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен

Светата православна църква извършва поклонение на светия Кръст Господен четири пъти през годината: на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

Света Елена отишла в Палестина, за да види страната, гдето живял и страдал Спасителят. По поръка на своя син тя се погрижила да се издигнат църкви на местата, осветени от евангелските събития.

Езичници и евреи, от омраза към християните, се опитали да заличат и спомена за тези места. Те затрупали с пръст пещерата на Гроба Господен и поставили над нея идолско капище. Изображения на езически богове били дигнати и над Голгота и над Витлеемската пещера. Света Елена заповядала да разрушат капището, да съборят идолите и да разкопаят пещерата на светия Гроб. Близо до нея император Константин изградил храм в чест на Христовото Възкресение. Той писал на Йерусалимския архиепископ Макарий и на палестинския управител да украсят храма великолепно. Църкви били издигнати също на Елеонската планина, над Витлеемската пещера и другаде.

Света Елена пожелала най-вече да открие самия Кръст, на който бил разпънат Спасителят. След дълги издирвания били намерени трите кръста, зарити в земята. При тях се намирала дъската с надписи. Но как да узнае кой от трите кръста е бил кръстът на Спасителя? По съвета на архиепископ Макарий били допрени кръстовете един след друг до болна жена. Щом бил допрян до нея Христовият кръст, тя оздравяла. Умрял човек, когото носели към гробището, възкръснал, след като бил доближен до животворящия Христов кръст. Тези чудеса разрешили всички съмнения.

Архиепископ Макарий застанал на специално издигнато място. Въздигнал високо кръста, та целия многоброен народ да го види и да му се поклони. След това го раздвижил на всички посоки. Християните се покланяли ниско и възклицавали радостно и умилително: "Господи, помилуй!"

Множество езичници и юдеи повярвали в Христа и приели свето Кръщение. Това станало в 326 г.

Възпоменавайки това събитие в Троянската сета обител бе отслужена тържествена архиерейска света Литургия от Преосвещения игумен - Браницки епископ Григорий заедно с архимандритите Августин (Здравков) и Пахомий (Атанасов), и йеромонах Кирил (Тодоров), братя на светата обител.

В края на утринното богослужение, при изпяването на последното “Святий Боже”, на Великото славословие, бе изнесем честният кръст от светия олтар. В средата на храма кръстът бе издигнат в четрите посоки и бяха произнесени прошения за здравето и спасението на Светейшия патриарх Максим, Светия Синод на родната ни църква, благочестивия и православен български народ, всички православни християни и всички онези, които присъстваха на светата богослужба. След това пред честното дърво се поклониха духовниците и миряните дошли на това духовно тържество.

Спаси, Господи, люди Твоя и благослови достояние Твое, победи на сопротивния даруя, и Твое сохраняя Крестом Твоим жительство!

Текст: йеромонах Кирил (Тодоров)
Снимки: йеромонах Кирил (Тодоров) и монах Филарет (Цанев)

 

 

Снимки

Въздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст ГосподенВъздвижение на Светия и Животворящ Кръст Господен
« предишна новинаследваща новина »