ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.Силистра

14 септември 2012 17:57, Доростолска митрополия
Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.Силистра

Днес, когато св. Православна църква чества празника Въздвижение на св. Кръст Господен, в катедралния храм „Св. ап. Петър и Павел” - Силистра, бе отслужена св. Литургия от Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий и Негово Преосвещенство Агатоникийски епископ Борис – игумен на Бачковската св. обител.

С благословението на митрополит Амвросий, начало на св. Литургия бе дадено от протосингела на митрополията ставроф. ик. Добри Чаков. В съслужението участваха прот. Георги Попов, прот. Добри Върбанов, свещ. Николай Стефанов и йеромонах Емилиан. Молитвено участие взеха кмета на град Силистра г-н Юлиан Найденов и неговите заместници, председателят на Общинския съвет г-жа Мария Стойчева, гражданство и гости на гр. Силистра.

След отпуста бе извършена лития около храма. При гроба на приснопаметния митрополит Иларион архиереите и духовенството извършиха трисагий.

В своето слово митрополит Амвросий припомни: "Всички ние, без значение дали сме християни, или не, носим един житейски кръст през целия си живот, и ние трябва да го носим с търпение. Колкото човеци - толкова кръстове, всеки кръст е и със своя нюанс. В днешния ден, братя и сестри, всички ние празнуваме и втори празник, а именно - празника на град Силистра. Нека под кръста Господен този град да преуспява, да има любов между хората, да разберат хората, че какъвто град изградим, в такъв град ще живеем. За много години и честит празник!"

В 11.00 ч. Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий взе участие в празничната сесия на Общинския съвет на гр. Силистра, който се проведе в Дунавския парк. Гости на сесията бяха и министърът на околната среда и водите Нона Караджова, зам. министърът на Регионалното развитие и благоустройството Николина Николова, генералният консул на Руската федерация в Русе Владимир Климанов, народния представител от ПП ГЕРБ г-н Стефан Господинов, кметове и председатели на общински съвети от цялата област, делегации от побратимени на Силистра градове в Румъния, Турция и Италия, както и десетки силистренци.

За първи път бе връчен Годишен приз на гр. Силистра. С отличието бе удостоена Светлана Тодорова - треньор на юношеския отбор по баскетбол „Доростол", който е шампион на България.

Кратка история на гр. Силистра:

На пръстите на едната ръка се броят българските градове, които могат да съперничат по богатството на историческото си минало на Силистра. Градът е наследник на римския Дуросторум (в превод “яка крепост”, основан от император Траян). За първи път името му се споменава през 105 г. През 169 г., по времето на император Марк Аврелий, Дуросторум става муниципия - самостоятелен град (през 1969 г. беше чествана 1800-годишнината на града) и се налага като център на римската провинция Долна Мизия. Градът бил едно от ранните средища на разпространение на християнството. През 303 г. в него бил посечен войникът Дазий и изгорен местният жител Емилиян, радетели за новата християнска вяра, обявени за светци. Българите наричат града Дръстър.

След приемането на християнската вяра той става главният религиозен център в страната. По време на византийското владичество е главен град на областта Подунавие. През 1074 г. тук избухва въстание срещу византийците, ръководено от Нестор. През XIII-XIV век градът е важна крепост на българското царство. През 1388 г. е завладян от влашкия войвода Мирча Стари, а от 1413 г. е в пределите на Османската империя.

През 1958 г. силистренци получават в дар ключа на силистренската крепост, взет като трофей на 12 юни 1810 г. от пълководците Каменски и Кутузов и пазен в Санкт Петербург. От 1828 до 1835 г. Силистра е свободен град, след като го превзема руска войска, ръководена от капитан Георги Мамарчев (българин на руска служба). При руската обсада на града през 1854 г. е участвал великият писател Лев Николаевич Толстой. От 1812 г. в Силистра има килийно училище, а от 1891 г. - педагогическо. Тук (както в Русе и в Лом) е бил преподавател по физическо възпитание швейцарецът Луи Айер (свързан с популяризирането на много спортове у нас), загинал като офицер през Първата световна война край Дойран. От 1913 до 1940 г. градът е в пределите на Румъния.

 

 

Снимки

Въздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.СилистраВъздвижение на светия и животворящ Кръст Господен в гр.Силистра
« предишна новинаследваща новина »