ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден пети

15 септември 2012 15:37, Варненска и Великопреслaвска митрополия
СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден пети

В предпоследната вечер на Седмицата на православната книга бяха презентирани новите издания на Международния обществен фонд „Единство на православните народи” с участието на Президента на фонда, проф. Валерий Алексеев.

Той представи юбилейния - десети том - от поредицата „Руските писатели и Православието”. Фондът прави дарение на Националната библиотека "Св. cв. Кирил и Методий" и на Столичната градска библиотека - два пълни комплекта на издадените досега книги от поредицата "Руските писатели и православието", в която са представени творби на Гогол, Тютчев, Лермонтов, Ахматова, Пушкин, Есенин, Шукшин (най-новият том) и др.

Другата книга „Православието – диалози и лица” е сборник от интервюта и беседи, публикувани в списание "К единству", в периода от 1999 до 2012 г.

В нея са събрани становища и позиции на видни личности, споделяли своите тревоги и надежди, свързани с обединението около Православието в периода от 1999 до 2012 г., публикувани на страниците на списание "К единству". Сред интервюираните са както представители на висшето духовенство - покойният патриарх на Москва и цяла Русия Алексий II, патриархът на Москва и цяла Русия Кирил, патриархът на цяла Африка Петър VII, католикос-патриархът на Грузия Илия II, католикос-патриархът на всички арменци Карекин II, така и политически лидери и държавни глави – бившият президент на Русия Дмитрий Медведев, президентът на Република Молдова Владимир Воронин, президентът на Република Кипър Тасос Пападопулос, режисьорите Емир Кустурица и Виктор Мережко, писателите Юрий Бондарев, Борис Костин, артистът Том Ханкс, спортистите Анатолий Карпов, Предраг Миятович, художници, депутати, бизнесмени. Всички те са обединени от едно - православната вяра и стремежа за отстояване на православните християнски ценности в съвременния свят.

Българите в тази книга са Българският патриарх Максим (публикувано през 2004 г.), Варненският и Великопреславски митрополит Кирил (публикувано през 2005 г.), президентът Георги Първанов (публикувано през 2002 г.), генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова (публикувано през 2010 г.) и бизнесменът Сашо Дончев (публикувано през 2007 г.).

След представянето на горните издания с изключителен интерес беше посрещнато изложението (допълнено със снимков материал) на гостенката от Полша Анна Радзюкевич, от Фондация «Княз Константин Острожки». Тя много живо и интересно разказа за историческото посещение на патриарха на Москва и цяла Русия Кирил в Полша.

След това бе прожектиран документалният филм „Светителят” – посветен на св. Киприан митрополит на Москва и на цяла Русия. Филмът разказва за великия духовен водач на XIV век и отвежда зрителите до най-важните места, свързани с неговия живот: родния му град - старата българска столица Търново, Килифаревския манастир, където приема монашество, и манастира "Света Троица" - последната обител на българска земя, където се е подвизавал св. Киприан. От Света гора филмовият разказ пренася зрителите в Солун и Константинопол. По-голямата част от филма е заснета в Москва - градът, станал символ на великото служение на митрополит Киприан. Документалната лента показва: Трисветителския хълм в Троицко-Новоголенищево, където е била извънградската резиденция на светеца, в която той развива богатата си книжовна дейност и където умира на 16/29 септември 1406 г.; Сретенския манастир, който той основава след посрещането на иконата на Св. Богородица Владимирска в Москва през 1397 г.; Спасо-Андрониковия манастир, чийто каменен храм съгражда със свои средства; гроба му в Успенския събор в Кремъл.

За първи път пред широка публика се показват оригинални ръкописи на св. Киприан, които се пазят в Московската държавна библиотека. Заедно с руски и български учени и духовници във филма участва игуменът на Сретенската обител архимандрит Тихон, с когото авторът на филма Горан Благоев и операторът Христо Обрешков разговаряха на 30 септември 2006 г. по време на честванията на св. Киприан в Сретенския манастир. Негово високопреподобие подчертава не само ролята на светителя като основател на Сретенската обител, но и приноса му за издигането на Москва като обединителен център на руските земи.

Документалният филм "Светителят" е продуциран от Българската национална телевизия със специалното благословение на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и Светия Синод на Българската православна църква. Премиерата се организира със съдействието на Руския културно-информационен център в София, МОФ "Единство на православните народи" - Представителство в България, и Руското просветителско общество "Луч" в София, председателствано от г-жа Янина Алексеева.

Текст: Мария Стойкова (използвани са материали от БНТ и http://www.duma.bg)
Снимки: свещ. Стойко Найденов

 

 

Снимки

СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден петиСЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден петиСЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА - Ден петиПроф. Валерий АлексеевС благодарност и синовна любов за Варненския и Великопреславски митрополит КирилС благодарност и синовна любов за Варненския и Великопреславски митрополит КирилЕлисавета Миленова - председател на българското представителство на фонда и на Християнско женско движение (в средата)Книгите на фонд „Единство на православните народи”Анна Радзукйевич, от Фондация «Княз Константин Острогски»Анна Радзукйевич, от Фондация «Княз Константин Острогски»Анна Радзукйевич, от Фондация «Княз Константин Острогски»Анна Радзукйевич, от Фондация «Княз Константин Острогски»
« предишна новинаследваща новина »