ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ за религиозното образование, децата и семейството - Кръгла маса, Варна

15 септември 2012 21:13, Българска Патриаршия
Пресконференцията за децата, семейството, възпитанието и образованието - 13.09.2012 г.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил на 13 септември 2012 г. в главната зала на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” от 12.00 ч. бе проведена значима за обществото ни пресконференция. Тя бе заключителна проява на Кръглата маса „Семейството, възпитанието, образованието и закрилата на подрастващите” (11-13 септември), организирана от Варненска и Великопреславска св. митрополия и проведена по време на 14-то издание на Седмицата на православната книга, Варна`2012.

В пресконференцията участваха Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, който оглави, откри и през цялото време насочваше проявата; прот. проф. Андрей Лоргус - ректор на Института по християнска психология, от Руската православна църква; прот. Василий Шаган – председател на църковното настоятелство на храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” (гр. Варна) и член на Работната група по въпросите на религиозното образование при Св. Синод на БПЦ-Българска патриаршия; д-р Десислава Панайотова – член на същата Работна група и експерт в Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-БП; доц. Костадин Нушев - преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”; гл. ас. д-р Магдалена Легкоступ – преподавател в Православния Богословски факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, и г-н Борислав Аврамов – служител на Варненска и Великопреславска св. митрополия, отговарящ за работата с младежта.

Участниците в пресконференцията запознаха журналистите с позицията на Българската православна църква и подкрепящите я академични, граждански и родителски* организации и представители, които на Кръглата маса единодушно приеха две заключителни декларации - вижте текстовете в: http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=85867 и http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=85890. Тези документи се отнасят до Законопроекта за предучилищното и училищното образование и до Законопроекта за детето. Чрез двете декларации, прочетени пред журналистите от прот. Василий Шаган, участниците изразиха несъгласието на Кръглата маса с някои държавни политики в сферата на духовно-нравственото възпитание и образование, семейството и децата.

Митрополит Кирил отбеляза, че Църквата може да помогне на държавата като бъде постигнато по-добро сътрудничество между двете институции в интерес на децата и семейството, така че чрез адекватна грижа към потребностите на децата, подрастващите и семейството, цялото ни общество да осъществи напредък, за който имат значение не само икономическите фактори и интелектуалното ниво, но и духовно-нравственото ни развитие чрез придобиване на Св. Дух.

Руският гост прот. Андрей Лоргус подчерта, че духовно-нравственото възпитание в християнските ценности в детската градина и задължителното религиозно образование в училището е задължителен пласт за всяка качествена образователна система, тъй като по този начин децата се приобщават към корените на своята - европейската култура, каквито са християнските идеи за човека, свободата и висотата на човешката личност, семейството, обществото като солидарна общност, споявано от любовта.

На журналистически въпрос д-р Десислава Панайотова отговори, че за осигуряване добрия контрол върху качеството на българското образование е необходимо създаването на независим обществен орган, в който да влизат много експерти, сред които образователни специалисти, методисти и педагози, родители, представители на вероизповеданията и особено на Българската православна църква, която има вековен опит в развитието на просветата, в създаването на култура, в насищането на културата и образованието с духовно-нравствени елементи, които издигат човека, формират положително личностното му съзнание и така имат социално- и националнообединяващи функции.

Д-р Магдалена Легкоступ подчерта важността на религиозното образование за децата на България, чието израстване е заплашено от острия дефицит на добри и нравствени примери в заобикалящата ги обществена среда. Д-р Легкоступ отбеляза, че в цяла Европа се прилага и използва капацитетът на религиозното образование в училище. Тя запита: „Защо и докога у нас ще продължаваме с това недоверие към добре обмислените искания на Църквата, след като няма никакво съмнение в нейните най-искрени мотиви и в изцяло градивните й цели?!”

Доц. Костадин Нушев отговори на журналистически въпроси, свързани със Законопроекта за детето. Той наблегна, че държавата трябва да поддържа и подпомага най-първо нуждаещите се деца и семейства, а след това да разпределя средства за приемно родителство. Доц. Нушев и Борислав Аврамов подчертаха, че новият Законопроект за детето търпи критика именно поради заниженото си внимание към правата и интересите на родителите и семейството, без които закрилата правата на детето се превръща в обречена самоцел.

Варненският и Великопреславски митрополит Кирил заключи с думите: „Българската православна църква и Св. Синод ще продължат все така ангажирано да се отнасят към всички актуални за обществото ни въпроси. Защото Църквата е и ще бъде майката-хранителка на нашия народ, и в това свое дело тя е подкрепяна, както личи от участието в Кръглата маса на представители на Св. Гора-Атон и на Руската православна църква, и от другите православни поместни сестри-църкви, които също се грижат за културното, духовно-нравственото и социалното преуспяване на своите народи, на всеки човек.”

Всички журналисти получиха копия от двете декларации на Кръглата маса „Семейството, възпитанието, образованието и закрилата на подрастващите” и направиха нейните решения достояние на българската общественост, за да може тя правилно да прецени как се отнасят съответно държавата и Църквата към интересите на детето и българското семейство, към възпитанието и образованието на новите поколения, т.е. към бъдещето на България.

* Заслужава да отбележим за вас, уважаеми читатели на Официалния сайт на БПЦ-БП, че по време на Кръглата маса г-н Явор Ганчев от Сдружение „Национална мрежа на родителите” сподели с присъстващите, че от всички становища, излезли през последните няколко месеца и касаещи Законопроекта за детето, Становището на Св. Синод е най-убедителното и най-компетентното (прочетете го в: http://www.bg-patriarshia.bg/index.php?file=attitude_8.xml ).

Пресвета Богородице, Св. Седмочисленици, всички светии Божии, молете се на Света Троица за семействата и децата на България!

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Десислава Панайотова, Мария Стойкова

 

 

Снимки

Храм "Св. Архангел Михаил", ВарнаСв. Архангел Михаил - храм "Св. Архангел Михаил", ВарнаКръстът върху завесата при Царските двери в храм "Св. Архангел Михаил", ВарнаСв. Богородица Наставница - храм "Св. Архангел Михаил", ВарнаПрот. Андрей Лоргус и дякон Йоан Крамер в очакване на пресконференциятаДесислава Панайотова и дякон Йоан Крамер в очакване на пресконференциятаЧленове на екипа при ДПЦ "Св. Архангел Михаил""Тук печем хляба, който месим!"Членове на екипа при ДПЦ "Св. Архангел Михаил"Съработници в ГосподаДуховно-просветен център "Св. Архангел Михаил", ВарнаПресконференцията за децата, семейството, възпитанието и образованието - 13.09.2012 г.Пресконференцията за децата, семейството, възпитанието и образованието - 13.09.2012 г.Прот. Василий Шаган чете декларациите на Кръглата масаЖурналисти и гости на пресконференциятаПрот. Андрей Лоргус, Десислава Панайотова и Магдалена Легкоступ Св. Седмочисленици - храм "Св. Архангел Михаил", Варна
« предишна новинаследваща новина »