ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Въздвижение на св. Кръст в Русе

16 септември 2012 22:29, Русенска митрополия
Въздвижение на св. Кръст в Русе

На 14 септември, когато Православната църква отбелязва Въздвижението на честния Кръст Господен, в русенския катедрален храм „Света Троица” празничната св. Литургия бе отслужена от високопреосвещения Русенски митрополит Неофит в съслужение с архимандрит Виктор и проф. дякон Йоан (Йохан) Крамер.

В края на утринното богослужение, според указанията на църковния богослужебен устав Господният кръст беше изнесен от светия олтар. При тържествено пеене на отредените за този празничен ден песнопения светият кръст беше поставен в средата на храма за поклонение от вярващия народ. По време на цялата литургия не секна потокът от богомолци, дошли да отдадат своята почит и преклонение пред честния Кръст.

В края на св. Литургия Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, обръщайки се с архипастирско слово към вярващите, отбеляза: „Св. Йоан Златоуст сравнява светия Кръст Господен със слънцето - и той озарява със своята светлина всички, които пристъпват към него. Така Господ Иисус Христос, издигнал се на Кръста, озарява със Своята непристъпна светлина всички нас, които почитаме Неговия кръст, защото той е оръжие на мира и знаме на непобедимост.

Св. Василий Велики казва, че с четирите краища на кръста се благославят четирите посоки на света. Затова и днешното тържество, което е възпоменание за намирането на светия Кръст в Йерусалим, е всемирно тържество, всемирна радост. Богу било угодно през 326 година да бъде открит Господният Кръст от св. царица Елена, майка на благочестивия император св. Константин Велики, и да бъде построен величественият храм „Св. Възкресение Христово”, който и до днес съществува и е място на Господнята слава за всички християни по света.

И тъй, като пеем на светия Кръст: „Кръсте Христов, упование на християните, помилуй ни” и му се молим: „Огради ни, Господи, със силата на Твоя честен и животворящ Кръст и ни запази от всяко зло”, нека да изобразяваме светия кръст върху нашето тяло, и да сме сигурни, че неговата сила ще бъде с нас, че неговото благословение ще бъде в нашия живот, ще носим достойно и своя кръст, за да бъдем истински християни, следовници Христови. Божието благословение да бъде върху всички вас, за много и много години, със силата и славата на честния Кръст Господен. Амин!”

„Кресту Твоему покланяемся, Владико, и святое воскресение Твое славим!”

 

 

Снимки

Въздвижение на св. Кръст в РусеВъздвижение на св. Кръст в РусеВъздвижение на св. Кръст в РусеВъздвижение на св. Кръст в РусеВъздвижение на св. Кръст в Русе
« предишна новинаследваща новина »