ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Ставрофорен свещеноиконом Минко Казаков навърши 50 години от дяконското и свещеническото си ръкоположение

16 септември 2012 22:37, Русенска митрополия
Юбилей на ставр. ик. Минко Казаков

На 16 септември, Неделя след Въздвижение, ставрофорният свещеноиконом Минко Казаков, в съслужение с протодякон Кирил Синев и проф. дякон Йоан (Йохан) Крамер, отслужи Божествена св. Литургия в русенския катедрален храм „Света Троица”.

Проповед за Неделя след Въздвижение на честния и животворящ Кръст Господен произнесе Ангел Младенов, секретар на Русенска св. митрополия.

Днешният ден е белязан с особена духовна радост за най-възрастния свещенослужител от русенската ни катедрала. Ставрофорният свещеноиконом Минко Казаков навърши 50 години от дяконското си ръкоположение. На 17 септември той отбелязва и 50 години от свещеническато си ръкоположение.

По този повод Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит се обърна към о. Минко с думи на признателност за неговото дългогодишно примерно и ревностно служение на Бога и поверените му енориаши:

„Възлюбени в Господа братя и сестри, днес имаме радостта да поздравим всесърдечно Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Минко Казаков, който на днешния ден навършва петдесет години от ръкоположението му в духовен сан. Първоначално е служил в с. Зафирово, след това в русенския храм „Св. Георги” и почти тридесет (двадесет и осем) години в нашата любима катедрала „Света Троица”.

Чухме от св. Евангелие думите на Спасителя: „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва”. Така о. Минко от млади години взе кръста на свещенослужението и до ден днешен го носи достойно и с надежда да продължи своето ревностно пастирско служение, което е пред очите на всички ви. Христос още казва: „Не дойдох да Ми послужат, а да послужа и дам душата Си откуп за мнозина”. Това виждаме в живота на о. Минко: неговото семейство, неговата пастирска загриженост за всички, които идват при него за съвет, за служба, за изповед, и знаем, че неговата блага душа достига и до нас с неговото отношение, старателно изпълнение на своя дълг и желание да продължи с Божия помощ и по-нататък своята ревностна служба Богу.

Като го поздравяваме още веднъж, вярваме, че и за него важи, както казва апостолът: „Вече не аз живея, а Христос живее в мене”. Така да чувства и занапред Христовото присъствие в своето служение и да бъде честит и за себе си, и за нас, които го обичаме, уважаваме, ценим и поставяме високо в неговото пастирско служение. За много години!”

Председателят на катедралния храм иконом Илиян Илиев подари букет с цветя на ставр. ик. Минко с думите: „От името на свещенослужителите и църковното настоятелство поздравяваме о. Минко с петдесетгодишнината от неговото ръкоположение и му желаем здраве и дългоденствие!”

Архиереят допълни: „Вярвам, че ще стана изразител на вашата благодарност към отец-дякон Йоан Крамер, който пред всички вас отслужи няколко богослужения, като дякон ръкоположен във Виена от Руската православна църква. Той предстои да се завърне във Виена и ще се надяваме да го видим пак между нас следващото лято. На добър час на него и на съпругата му, която е русенка, и Бог да помага в неговите старания и служение като дякон на Руската православна църква във Виена!”

В заключение о. Минко се обърна към всички вярващи: „Ваше Високопреосвещенство, преди всичко да благодаря на Бога, че ме удостои чрез ръкоположение от Негово Високопреосвещенство митрополит Софроний, възпитан от църквата „Св. Богородица” в Русе от свещенослужителите, които служеха там. Както каза и дядо владика, бях свещенослужител в с. Зафирово осем години, четиринадесет години в храм „Св. Георги” и в храма „Света Троица” – двадесет и осем години. Винаги съм се уповавал на Бога и Той винаги ми е помагал, благодарение на обкръжението на нашите свещенослужители, Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит и всички християни, които духовно ме въздигат в това, че мога да помогна на всички, които са в духовна нужда. Благодаря на всички!”

За празнуващия свещенослужител и всички православни християни отец-протодяконът възгласи "Многолетие".

Ето как Българската православна църква притежава историческа памет и знае да цени своите ревностни духовници, които в продължение на десетилетия доказват своята преданост към Бога и родината. Петдесет години свещенослужение са действително подвиг достоен за възхищение, както от страна на вярващите, така и от страна на младите български свещенослужители. Отец Минко със своето редовно участие сутрин и вечер в богослужението е пример за преданост на Бога и вярващите. Всички ние, които пряко общуваме с него, сме се убедили в неговата жертвоготовност в полза на ближния. Именно делото на подобни духовници оставя трайни следи в живота на родната ни св. Църква. Няма да е пресилено, ако кажем, че той е живата църковна история на гр. Русе. На 3 април 1994 г. отец Минко посреща пред катедралния ни храм новоизбрания Русенски митрополит Неофит, който от тогава до днес мъдро ръководи нашата епархия.

Да даде Бог повече подобни работници на Неговата духовна нива, защото действително „жътвата е богата, а работниците са малко”!

На високоблагоговейния свещеноиконом Минко, празнуващ този ден, дарувай, Господи, многая лета!

 

 

Снимки

Юбилей на ставр. ик. Минко КазаковЮбилей на ставр. ик. Минко КазаковЮбилей на ставр. ик. Минко КазаковЮбилей на ставр. ик. Минко КазаковЮбилей на ставр. ик. Минко КазаковЮбилей на ставр. ик. Минко КазаковЮбилей на ставр. ик. Минко Казаков
« предишна новинаследваща новина »