ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на София

17 септември 2012 23:34, Българска Патриаршия
Празникът на София

Древният храм посветен на Божията Премъдрост, дал името на нашата столица, и тази година събра под купола си духовенство и миряни, за да измолят Божието благословение над този град и неговите жители.

С благословението на Негово Светейшество Максим, патриарх Български и митрополит Софийски, празничната св. Литургия бе оглавена от Техни Преосвещенства Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, Тивериополски еп. Тихон, председател на църковното настоятелство при ПКСХП "Св. Александър Невски", Деволски еп. Теодосий, Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит.

В съслужение с тях около светия престол на храм "Св. София - Премъдрост Божия" застанаха: архим. Дионисий, началник отдел "Богослужебен " при Св. Синод на БПЦ, представителите на Руската и Румънската православни църкви игумен Филип (Василцев) и ставр. ик. Нелуц Опря, архим. Сергий (Шапков), архим. Теофан, протосингелът ставр. ик. Ангел Ангелов, архиерейският наместник на Самоковска духовна околия Петър Стоименов, председатели на столични храмове: ставр. ик. Мина Минчев, ик. Николай Коцев, ик. Георги Петров, ик. Василий Сарян, ик. Александър Георгиев, дяконите Иван Петров и Радко Иванов.

В своята проповед за празника председателят на празнуващия храм ставр. ик. Ангел Ангелов постави въпроса: "даваме ли си сметка, че нашата столица носи името на този древен храм, името на Божията Премъдрост, на Самия Господ Иисус Христос?" И като изтъкна, че малцина могат да се похвалят с това, че Сам Господ е прострял Своята мощ над града, в който живее, отец Ангелов призова: "като жители на този богохраним град да помним тази привилегия и да живеем като истински граждани на Христовия град на Премъдростта!"

Знеполският епископ Йоан от своя страна, изрази с думи радостната приповдигнатост, обзела душите на всички, взели участие в празничното бгослужение, като възкликна: "Радостен е този ден, в който взехме участие в светата Литургия в деня на нашата столица София!" Като припомни историческото значение на древния храм "Света София" и на града, за който през ІV в. св. император Константин Велики възкликва: "Сердика е моят Рим!", архиереят благодари на всички съслужещи епископи и свещенослужители, и на миряните, изпълнили до краен предел големия по размери и значимост за България храм, и благопожела мъдрост на присъстващите и на всички жители на града на София - Божията Премъдрост.

Епископ Йоан изрази задоволството си, че на своето днешно заседание общинското ръководство е взело решение да удостои Негово Светейшество Максим, патриарх Български и митрополит Софийски, със званието "почетен гражданин на гр. София". Той изтъкна, че със своето 41-годишно служение като Софийски митрополит и като патриарх на Българската православна църква, светейшият ни патриарх напълно е заслужил това звание; че предстоятелят на нашата Църква, който е старши сред своите събратя - предстоятели на поместни православни църкви - въплъщава в себе си духовна разсъдителност, мъдростта, която милостивият Бог дава само на най-скъпите Свои чеда, неотпадаща надежда и преизобилна любов към Църквата Христова и поверения му от Бога народ.

След края на богослужбата всички, начело с иконата на честваните днес св. мъченици София и трите й дъщери Вяра, Надежда и Любов и с хоругви, носени от учениците от Софийската духовна семинария и техните преподаватели, се отправиха навън, за да вземат участие в официалните празненства за Деня на гр. София.

Пред величествения храм за празника на нашата столица бяха дошли: председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, министър-председателят Бойко Борисов, кметът на столицата ни г-жа Йорданка Фандъкова, областният управител на София г-н Данаил Кирилов, министри, народни представители, районни кметове, дипломатически лица и др., както и директорът на Дирекция "Вероизповедания" при МС г-н Емил Велинов.

Председателят на Народното събрание поздрави строените представителни роти от всички родове войски на Българската армия, след което започна тържественият водосвет. С благословението на патриарх Максим, тази година той бе отслужен от неговия викарий Знеполски еп. Йоан. Епископът и съслужащите му свещенослужители изпросиха Божието благословение да продължава да бди и закриля този град и неговите жители и поръси за здраве с осветената вода воините и официалните лица, които благоговейно целунаха светия кръст.

Последваха приветствия на преосвещения Знеполски еп. Йоан от името на Негово Светейшество патриарх Максим и на столичния градоначалник г-жа Фандъкова, след което започна официалната церемония по издигане знамето на Столична община.

Денят 17 септември, когато Църквата почита паметта на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, е обявен за празник на град София с решение на Столичния общински съвет преди 20 години, на 25 март 1992 г.

Текст: Александра Карамихалева
Снимки: Ромео Чолаков

 

 

Снимки

Празникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на СофияПразникът на София
« предишна новинаследваща новина »