ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Неофит участва в откриването на новата учебна година в РУ „Ангел Кънчев”

17 септември 2012 19:31, Русенска митрополия
Откриване на учебната година в Русенския университет

На 17 септември, деня на св. мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, Русенският митрополит Неофит взе участие в тържественото откриване на новата учебна 2012/2013 г. в Русенския университет „Ангел Кънчев”. В това радостно тържество взеха участие министри, депутати, представители на държавната, местната и областната власти, почетни доктори на университета и бивши ректори.

Негово Високопреосвещенство се обърна към препълнената със студенти и преподаватели аула на ректората с думите:

„Уважаеми г-н Ректор,

Досточтими официални гости,

Почитаема академична общност,

Драги гости,

Обични студенти,

Св. Константин-Кирил Философ, бидейки седемгодишен, сънувал, че един стратег събрал всички девойки от града и му казал: „Избери си от тях, която искаш твоя връстница за съпруга и помощница”. "Аз, като се огледах и разгледах всички, видях една най-красива между тях, със светнало лице и богато украсена със златни мъниста, с бисери и всякакви украшения; името й беше София, сиреч Премъдрост. Нея избрах".

И по-късно, преди да отпътува към Цариград и Магнаурската школа, отправил молитва: „Боже на отците ни,… дай ми намиращата се край Твоя престол Премъдрост, за да разбирам каква е Твоята воля и да се спася”.

Одухотворен от Божествената премъдрост Философът ще сложи великото начало, превеждайки евангелските слова: „В начало беше Словото, и Словото беше у Бога, и Бог беше Словото… То беше светлина на човеците. И светлината в мрака свети, и мракът не я обзе (Йоан. 1:4-5)”.

Днес с трепетни сърца, привлечени от премъдростта и светлината, радостно поставяме началото на учебната 2012/2013 година – ново начало на нашите академични старания в името на научното знание и богатата духовност. Започваме с вяра, укрепваме надеждата, усилваме любовта, следваме премъдростта.

Ще вложим нови старания да живеем в чистота и целомъдрие, да страним от рушителните страсти и пороци, като придобиваме добри и полезни навици.

И така, подготвени и одухотворени от истинската светлина и като преуспяваме в добродетелния живот и здравото учение, да станем носители на нови светли постижения, да бъдем избавени от всяко зло, да живеем в мир, радост и всяко благополучие!

Бъди благословена Алма Матер и нека са благословени твоите чеда!”

~~~~~~~

През тази учебна година са приети общо 2400 студенти. Русенският университет е с 67-годишна традиция. Колегиумът е съставен от над 500 преподаватели. В него се обучават студенти в 47 бакалавърски специалности, 92 магистърски програми и 42 докторски научни специалности.

 

 

Снимки

Откриване на учебната година в Русенския университетОткриване на учебната година в Русенския университетОткриване на учебната година в Русенския университетОткриване на учебната година в Русенския университетОткриване на учебната година в Русенския университет
« предишна новинаследваща новина »