ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Дометиан бе удостоен със званието "Почетен гражданин" на Лом

17 септември 2012 22:23, Видинска митрополия
Митрополит Дометиан бе удостоен със званието "Почетен гражданин" на Лом

С празнична литургия и молебен за здраве и благоденствие на гражданите на Лом, отслужени от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан в съборния храм "Успение Богородично", днес в Лом започнаха тържествата по повод празника на града – 17 септември - деня на св. София, Вяра, Надежда и Любов.

На тържествена сесия на Общинския съвет, която се проведе веднага след празничната Литургия в камерната зала на НЧ "Постоянство", Видинският митрополит бе удостоен със званието "Почетен гражданин на Лом" за изключителен принос и заслуги в развитието на обществения и духовно-просветния живот на града. Освен митрополит Дометиан с високото отличие бяха удостоени Стефан Гаврилов – бивш кмет на общината, и художникът Иван Манойлов. Почетния знак на кмета на община Лом получиха двама архитекти – арх. Любомир Дамянов и арх. Богомил Колчев – също бивш градоначалник. Д-р Томас Мюлер пък бе удостоен с наградата за принос към дарителското дело в общината. Световноизвестният виолончелист, роден в Лом, проф. Стефан Попов, и бившата треньорка на българския национален отбор по художествена гимнастика Нешка Робева също получиха почетния знак.

С грамоти за заслуги към общината бяха удостоени младата певица Диана Стефанова и илюзионистът Зойко Миленков, лауреат от национални и международни фестивали. Здравина Николова получи грамота за принос към образованието, а ФСШ "Екатерина Ванкова"- за принос в областта на музикалната култура. На музикалния педагог Дафинка Борисова също бе връчена грамота и свидетелство, удостоверяващи успехите на нейната възпитаничка Верислава Радославова в национални и международни конкурси. От името на настоятелството на НЧ "Постоянство" председателят Недялка Трайкова награди с юбилеен почетен знак д-р Томас Мюлер за заслуги към културната институция.

Празничната програма по случай Деня на Лом ще продължи със спектакъл на ансамбъла на Нешка Робева днес от 20 часа на централния площад. В рамките на честванията се проведоха и редица мероприятия, свързани с отбелязването на 100-годишнината от рождението на известната българска писателка, родената в Лом, Яна Язова.

Научна конференция, посветена на нейния живот и творчество, събра в НЧ "Постоянство" известни изследователи и учени от цялата страна. Институтът за литература при БАН, Международна фондация "Европейски форум" и Международно немско-българско културно дружество, Държавна агенция "Архиви", община Лом и читалище "Постоянство" са организатори на събитието. Сред лекторите, изнесли свои доклади по време на конференцията, личаха имената на проф. Михаил Неделчев, проф. д-р Дора Колева, литературоведът Петър Величков и др. Кметът специално благодари на проф. Хилде Фай – председател на Международна фондация "Европейски форум" и на немско-българското културно дружество, за съдействието й в отбелязването на годишнината. Освен ревностен изследовател на живота и творчеството на писателката, проф. Фай е радетел и за реабилитиране името на Яна Язова сред най-великите творци в българската и в световната литература. Слав Огнянов, на 26 год., преподавател по френска филология в Софийския университет, спечели първа награда за своя разказ "Кошмар" в ежегодния литературен конкурс на името на Яна Язова. Това обяви председателят на журито – литературоведът Петър Величков, а наградата му бе връчена лично от кмета на Лом Иво Иванов, под чийто патронаж се проведе юбилейното честване.

Световноизвестният хор "Йоан Кукузел - Ангелогласния" пристигна в Лом специално за празника и взе участие в заупокойната литургия в памет на писателката. С концерт класическа музика на "Генерация ломски музиканти", с участието на проф. Стефан Попов, Евгения Горанова и Адам Иванов пък бяха зарадвани ценителите на класическата музика. Празничните прояви за Деня на Лом ще продължат до края на тази седмица, а на 25 септември стартира петото, юбилейно издание на Фестивала на любителските театри на името на Кръстьо Пишурка – Лом 2012.

Текст и снимка: Официален сайт на Община Лом

 

 

« предишна новинаследваща новина »