ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Създава се Свето-Пантелеймоновска Софийска станица при Патриаршеското подворие в България

19 септември 2012 16:50, Българска Патриаршия
Софийските казаци с българското знаме

На 18 октомври 2012 г. в криптата на Руското подворие „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” към Московската патриаршия в София след съгласуване със Синодалния комитет на Руската православна църква по взаимодействие с казачеството се състоя учредителен казашки кръг (сбор) за град София.

Преди учредителния казашки кръг предстоятелят на Подворието игумен Филип приведе за заклеване пред Светия Кръст и Светото Евангелие инициативната група на желаещите да встъпят в редовете на Всевеликата Донска Войска. След това в криптата бе внесено българското знаме и изпълнен българският химн.

В началото на сбора представителите на Синодалния комитет по взаимодействие с казачеството протойерей Игор Покровский, заместник на председателя на комитета, и йерей Тимофей Чайкин, ръководител на отдела по взаимодействие с казашките общества и обществените обединения на казачеството, приветстваха събралите се от името на Ставрополския и Невинномиския митрополит Кирил, председател на Синодалния комитет по взаимодействие с казачеството, и пожелаха на членовете на казашкия кръг благословени успехи в работата.

След това, съгласно разработеното и утвърдено от Синодалния комитет по взаимодействие с казачеството чинопоследование, прот. Игор Покровски извърши чина по откриване на казашкия сбор. В хода на заседанието на казашкия кръг бяха избрани и утвърдени мандатна, изборна, редакционна комисии и назначен водещ на протокола. След утвърждаване състава на комисиите с общо гласуване бе избран есаул, който продължи да води заседанието на кръга и предложи да бъде избран атаман на казашкото общество. Кръгът завърши с уставна молитва. За духовник на сбора бе назначен предстоятелят на Подворието игумен Филип (Василцев).

Преди началото на учредителния кръг казаците се заклеха с вяра и правда да служат на Отечеството, Православната църква, честното казачество, както и да пазят добрите казашки традиции и обичаи.

Справка:

До предстоятеля на Руското подворие към Московската патриаршия в София постъпи молба от инициативна група на казаците в София за провеждане на казашки кръг и учредяване на казашко общество. Игумен Филип се обърна с молба до Светейшия патриарх Кирил и Светейшия Български патриарх Максим за провеждането на казашкия сбор.

Казачеството е най-свободолюбивата етносоциална общност от всички общности, които когато и да било са населявали Русия. Православието винаги е било не просто вяра, а фундамент на целия казашки живот. Например, всички решения на казашкия сход – техния висш орган на управление, се приемат изключително в присъствието на свещенослужители на Руската православна църква. Без молитва и благословение казаците не пристъпват към нито едно дело. Казашките части доблестно са се сражавали за Освобождението на България от османско иго. В чест на много от тях, навеки останали в българската земя, тук са поставени паметници. Техните потомци, живеещи в България, не забравят за Отечеството на своите предци и продължават с вяра и правда да служат на Православието.

~~~~~~~~~~

Подробно можете да разгледате снимките от събитието в официалния сайт на Руското подворие към Московската патриаршия в София: http://podvorie-sofia.ru/svyato-panteleimonovskaya-sofiyskaya-stanitsa-sozdayotsya-pri-patriarshem-podvore-v-bolgarii/

Текст и снимки: Руско подворие към Московската патриаршия в София

 

 

Снимки

Учредяване на Свето-Пантелеймоновата Софийска станица
« предишна новинаследваща новина »