ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Продължава работата по документалния филм посветен на св. Димитрий Басарбовски

21 септември 2012 15:24, Русенска митрополия
Св. Димитрий Басарбовски

Църковната телевизия „Тринитас” на Румънската патриаршия подготвя документален филм за св. Димитрий Басарбовски, покровител на столицата на северната ни съседка. Желанието на екипа, работещ по подготовката на филма, е той да бъде готов и да се разпространява на DVD за празника на св. Димитрий – 27 октомври.

На 19 септември екип на телевизия „Тринитас” гостува в Русе и Басарбовския скален манастир. За житието на св. Димитрий Басарбовски и най-вече за неговото молитвено застъпничество в живота на вярващите от Русенска митрополия бяха интервюирани архим. Емилиан, игумен на Басарбовския манастир, както и Милен Бакалов, завеждащ Културно-просветния отдел при нашата митрополия.

Желанието на Букурещката архиепископия е впоследствие документалният филм да бъде преведен и представен на заинтересованата българска църковна общественост с български субтитри.

Във филма от румънска страна са интервюирани отец-професорите Емануил Бъбуш (История на Византия) и Йоан Молдовяну (История на Румънската православна църква) от Богословския факултет „Патриарх Юстиниан” на Букурещкия университет, както и дългогодишни свещенослужители при Патриаршеската катедрала „Св. Константин и Елена”, в която се намират честните мощи на преподобния наш отец Димитрий Басарбовски.

По този начин, обединявайки усилията и духовния опит на Букурещката архиепископия и Русенската св. митрополия, се цели представяне житието и най-вече възприемането на св. Димитрий в живота на вярващите.

По време на записите в Басарбовския манастир режисьорът на документалния филм Щефания Кошуляну сподели, че св. Димитрий Басарбовски е прекарал житието си незабележимо и съвсем деликатно и по същия начин и днес той съвсем тайнствено, но реално и действено се застъпва за всички, прибягващи към него с искрена молитва.

Църковната телевизия „Тринитас” на Румънската патриаршия http://trinitastv.ro/ вече пета година (от 27 октомври 2007 г.) изпълнява своята високоотговорна мисионерска дейност. В нея са привлечени голям екип от млади, амбициозни и интелигентни богослови, които разискват теми, вълнуващи румънското общество. Телевизия „Тринитас” е част от медийния тръст "Базилика" на Румънската патриаршия, който включва също радио „Тринитас”, ежедневника „Вестник Светлина” (единствения църковен ежедневник в цял свят), седмичника „Неделна светлина” и месечника „Вестител на Православието”.

 

 

Снимки

Фрагмент от раклата с мощите на св. Димитрий Басарбовски, намирането на мощите в р. Лом
« предишна новинаследваща новина »