ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Проведе се поклонническо пътуване около Света гора – Атон

23 септември 2012 19:08, Видинска митрополия
Проведе се поклонническо пътуване около Света гора – Атон

На 21 септември се проведе поклонническо пътуване около Света гора – Атон, предназначено предимно за жени, които според правилата на монашеската република не могат да влизат и посещават Света гора.

Пътуването бе организирано от духовенството при катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, в което взеха участие и групи от градовете Монтана, София, Дупница и Благоевград.

Поклонническото пътуване се осъществи с кораб, който тръгна от пристанището на Ормос Панагиас, намиращо се на полуостров Ситония, който отплава към Света гора. Поклонниците разгледаха южната част на Атон със светите обители: "Дохиар", "Ксенофонт", руския манастир „Св. Пантелеймон“, "Ксиропотам", пристанището и с. Дафни, "Симонопетра", "Дионисиу", "Григориу", "Агиу Павлу", "Неа Скити", "Агиа Анна", "Кавсокаливия", връх Атон, както и много скитове, килии и монашески колиби.

Архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм на Видин, изнесе пред поклонниците обширна беседа за Света гора, манастирите и монашеските традиции.

След потеглянето на кораба бе отслужен водосвет от архимандрит Поликарп, архимандрит Евтимий, архимандрит Самуил от Видин, иконом Емил, протойерей Николай от гр. Монтана и протойерей Серафим от Кремиковския манастир, както и монахиня Теодора от Кремиковския манастир и ресиловските сестри Пелагия и Йоанна. Духовниците и вярващите християни се помолиха на Бог да ги дари със здраве, радост и духовни крепки сили, за да възрастват във вярата, надеждата и любовта, както и да имат сили да преуспяват в доброто и полезното.

След неописуемата гледка и дълбоки спомени, поклонниците си пожелаха да имат духовната радост и възможност да направят и други такива посещения и поклонения на Света гора – Атон.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »