ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Видин посрещна иконата "Света Богородица – Утешителка"

23 септември 2012 19:11, Видинска митрополия
Видин посрещна иконата "Света Богородица – Утешителка"

На 22 септември в 9,30 ч. във Видин тържествено бе посрещната чудотворната икона "Св. Богородица – Утешителка". Тя пристигна по молба на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан и с разрешението на Негово Високопреосвещенство митрополита на Мегара и Саламина Вартоломей, йерарх от Гръцката православна църква.

Иконата е придружавана от архимандрит Доротей Вурлис, игумен на старинната света обител „Св. пророк Илия“, който е и хранител на честния образ на Божията Майка.

Тържествено, с подобаващо благолепие и радост иконата бе посрещната пред катедралния храм на Видин според традицията - с духова музика в лицето на Общинския духов оркестър, църковни песнопения и молитва. Пред храма бе извършен от Видинския митрополит и водосвет, за здраве и благословение на Видин и неговите граждани, както и изречено кратко приветствие на благодарност и преклонение пред любовта на Гръцката православна църква към българския народ и за подсилването на вярата у хората.

Подобаващо всечестната икона бе внесена и поставена в храма, където след молитва започнаха да прииждат хора, за да се поклонят и помолят пред нея.

Иконата ще остане във Видин за поклонение до 25 септември и ще си замине от града на 26 рано сутринта.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »