ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник във Видин

23 септември 2012 19:41, Видинска митрополия
Празник във Видин

На 23 септември в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, бе отслужена тържествена света Литургия в чест на светото Възкресение Христово, Зачатието на св. Йоан Кръстител, в чест гостуването на чудотворната икона на св. Богородица – "Утешителка", както и за здраве и спасение на архимандрит Поликарп, който отбеляза 34 години от своето рождение.

Светата Литургия бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан в съслужение с духовници от Видин, епархията, както и на архимандрит Доротей, съпровождащ иконата на св. Богородица. Гост на тържеството бе и архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Ломска духовна околия.

Проповед върху евангелското четиво произнесе с благословението на митрополит Дометиан архимандрит Евтимий.

След светата Евхаристия приветствие към вярващите произнесе митрополит Дометиан, който ги поздрави с празника и пожела Божието благословение по молитвите на светата Божия Майка да пребъде върху тях.

Митрополит Дометиан отправи своето благословение към архимандрит Поликарп, поздравявайки го по случай навършването на 34 години от неговото рождение и в знак на бащинска любов и наставление му поднесе като скъп дар, който самият той е получил от Негово Светейшество Руския патриарх Кирил - нагръден златен кръст. С този подарък той му изказа своята благодарност за усилията, които архимандритът полага за добрия авторитет и име на Църквата.

Архимандрит Поликарп благодари на Видинския митрополит за благословението и топлото приветствие и му пожела много здраве, духовни и телесни сили.

Митрополит Дометиан се обърна и с приветствие и думи на благодарност към архимандрит Доротей за любовта, проявена към благочестивите християни и благословението, изразени в донасянето на иконата "Света Богородица – Утешителка".

На свой ред и архимандрит Доротей благодари за топлото гостоприемство и каза, че ще предаде тази любов и топлина на митрополит Вартоломей, йерарх на митрополия Мегара и Саламина. Архимандрит Доротей поднесе като паметен дар на митрополит Дометиан и архимандрит Поликарп копие на иконата на св. Богородица - "Утешителка".

След молението в храма се проведе и тържество по повод рождения ден на архимандрит Поликарп, където той бе поздравен от много приятели и официални лица по повод 34-ия си рожден ден.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »