ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник в Суковския манастир

26 септември 2012 14:07, Весела Игнатова
Изпълнение на обичая " Кумство"

Мъжкият манастир “Успение Богородично“ край с. Суково, Сърбия, известен като Суковски манастир, отбеляза тържествено своя втори манастирски празник, посветен на Рождество Богородично. На 21 септември, когато Сръбската православна църква чества Богородичния празник, в манастирската обител се събраха голямо множество духовници, гости и местни християни, за да вземат участие в т.н. „Слава“ на манастира. „Слава“ - така православните ни сръбски събратя наричат празника, на който се възвеличава покровителят на даден манастир или църква.

Празничното богослужение бе оглавено от игумена на Суковския манастир - йеромонах Серафим. В съслужение с него бяха брат на манастира и един йеродякон от светогорския манастир "Григориу". Специално за празника бяха дошли певци от София, ръководени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска митрополия. За молитвено участие в края на литургията се присъединиха йеромонах Никанор от Църногорския манастир „Св. Козма и Дамян“ и отец Константин - енорийски свещеник на Брезник.

След литургията бе изпълнен обичаят „Кумство“ или „Избиране на кум“. Това е местна традиция, която се прави в храма, непосредствено след края на богослужението. Духовникът освещава поставените на маса в центъра на храма погача и украсено жито, след което издига високо питата и заедно със стоящите до него богомолци я върти с ръцете си на три пъти. Поради невъзможност на всички да докосват погачата при въртенето, тези, които са по-назад, слагат ръка на раменете на онези, които са по-отпред. Така около високо издигнатата пита се получават своеобразни лъчи от ръцете на хората. След като се завърти погачата, духовникът заедно с този, който е избран за „кум“ на предишен манастирски празник, я разчупват кръстообразно. След изпълнение на този обред се избира „кум“ за следващия празник, като се поставя върху главата му специално изработен венец. „Кумът“ има задължение да подсигури и подготви трапезата за манастирския празник. През цялата година името му се споменава в св. богослужби, а той помага на братството с каквото може.

С голяма тържественост бе изпълнен този ритуал, в който се включиха на практика всички присъстващи. Десетки „лъчи“ от ръце се разляха и стигнаха до всички краища на храма, а участващите - с вяра, надежда и упование се помолиха на Божията Майка за утеха и закрила.

В края на богослужението игуменът – йеромонах Серафим, поздрави присъстващите с празника на Рождеството на пречистата Дева Мария, благодари на певците от България за „прекрасното и духовно пение“ и отправи благопожелания към всички, които почитат този ден.

След духовното тържество в храма духовенството и множеството присъстващи се отправиха към манастирската трапезария, за да вземат участие в празничния обяд, подготвен от „кума“ и неговото семейство.

Суковският манастир се намира на десния бряг на река Ерма, край едноименното село Суково - на 18 километра източно от град Пирот (Източна Сърбия) и е част от Нишката епархия на Сръбската православна църква.

Датата на изграждането на манастира и ктиторите му не са известни. Манастирският храм, посветен на Успение Богородично, е построен в периода 1857-1859 година. Според предание Сали бей от Пирот става ктитор на манастира, като издига новата (настоящата) църква върху основите на стара, в знак на благодарност за оздравяването на сина си Емин. Църквата е изписана и завършена окончателно през 1869 г. от Васил Попхристов от Самоков, за което говори надпис в храма, оставен в свидетелство на това. Нартексът на манастирската църква е обновен в 1947 г., а самата църквата е реконструирана цялостно през 1974 година. При реконструкцията са открити много находки, които днес са в Музея на Понишавието в Пирот.

 

 

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Празник в Суковския манастирНа път за манастираНа път към манастираПразник в Суковския манастирПразник в Суковския манастирПразник в Суковския манастирПразник в Суковския манастирЧаст от манастирското братствоХрамовата стенописВ храмаПразник в Суковския манастирПразник в Суковския манастирБългарските певциХрамовата иконаПразничната погача и жито В храмаВ храмаПразник в Суковския манастирПразник в Суковския манастирПразник в Суковския манастирБългарските певциПразник в Суковския манастир"Кумът" чете "Символа на вярата"Празник в Суковския манастирПриношенияПразник в Суковския манастирПразник в Суковския манастирОсвещаване на погачата и житото"Кумът" на празника Освещаване на погачата и житотоМанастирски братяПразник в Суковския манастирПразник в Суковския манастирПразник в Суковския манастирПразник в Суковския манастирПразник в Суковския манастирПразник в Суковския манастирСтарият "кум" избира новия "кум"Новият "кум"Празник в Суковския манастирЙеромонах Серафим - игумен на манастираПразник в Суковския манастирПразник в Суковския манастирПразник в Суковския манастирБългарските певциПразник в Суковския манастирИзглед на Суковския манастирМанастирският храм
« предишна новинаследваща новина »