ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

25 септември – Ден на Добрич

26 септември 2012 14:28, Варненска и Великопреслaвска митрополия
25 септември – Ден на Добрич

На 25 септември 2012 г. се навършват 72 години от подписването на Крайовската спогодба. На тази дата се чества и Деня на Добрич.

Като празник на града 25 септември се чества от 1990 г., когато официално бе отбелязана 50-годишнината от присъединяването на Южна Добруджа към България и с Указ на президента на Република България бе възстановено старото име на града - Добрич.

По този повод в града се състоя общоградско поклонение на Военното гробище, където бе отслужена панихида от Варненския и Великопреславски митрополит д-р Кирил и свещеници, и тържествена церемония в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа. Гости бяха също председателят на Народното събрание Цецка Цачева и народни представители.

Представители на сдруженията „Национално дружество „Традиция" от Добрич, Силистра, Шумен, Копривщица и София, както и членове на дружество „Традиция милитара Романа" от Букурещ пресъздадоха посрещането на българските войски в Южна Добруджа и предаването на властта от румънските на българските власти. Възстановката започна с преминаване на старата граница и посрещане на българските войски. Историческата възстановка се осъществи и със съдействието на Регионалния исторически музей - Добрич.

+++

Малко история

След подписване на Ньойския мирен договор Южна Добруджа (и град Добрич) попада в границите на Румъния. Борбата срещу румънската окупация продължава до 1940 г., когато е подписана Крайовската спогодба и Южна Добруджа е върната на България. На 25 септември 1940 г. българската армия влиза в Добрич.

Условията на спогодбата налагат Румъния да върне на България Южна Добруджа (“Cadrilater” на румънски), както и да се осъществи обмен на населението от Северна Добруджа и Южна Добруджа. На 19 август 1940 г. протичат мъчителни и трудни преговори между двете държави. Румънската страна се стреми да направи възможно най-малки отстъпки, но в крайна сметка се налага да върне южната част на Добруджа на Царство България.

По материали от Интернет.
Снимки: Григор Маринов (ЕЗ) БТА

 

 

Снимки

25 септември – Ден на Добрич
« предишна новинаследваща новина »