ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Излезе от печат брой 17 на официоза на БПЦ „Църковен вестник”

27 септември 2012 12:01, Българска Патриаршия
Брой 17/2012 г. на „Църковен вестник”

Излезе от печат брой 17 на „Църковен вестник”, в който продължаваме да се занимаваме с темата за децата, средата в които растат и се развиват като личности, грижата и възпитанието, които им дължим.

В периода на началото на учебната година отразяваме работата на Кръглата маса на тема „Семейството, възпитанието, образованието и закрилата на подрастващите”, която се състоя в рамките на станалата вече традиционна и очаквана с голям интерес от църковната общественост „Седмица на православната книга” във Варна. Ще ви запознаем накратко с докладите, изнесени по време на този форум, посоката на дискусиите и заключителните документи. Стр. 1-8, 3.

В рубриката „Актуално” този път сме подбрали статията на Петру Молодец „Педофилията - скрита ориентация на хомосексуализма”, която ви предлагаме в превод на Виталий Чеботар. Разтревожен от новия Наказателен кодекс в Румъния, който сваля до 13 години възрастта, над която сексуалните престъпления срещу малолетни не подлежат на наказание, авторът алармира за тревожния факт, че много скоро след легализирането на хомосексуализма в дадена държава става и мълчаливо декриминализиране на педофилията и представянето й за нещо нормално - поредната разновидност на сексуалната ориентация. За историческата връзка между педофилията и движението за правата на хомосексуалистите, чиято крайна цел, според самите представители на това движение, е постигането на свобода за всички, независимо от сексуалните им вкусове и предпочитания и заплахата, която дебне над нашите деца с легализацията на хомосексуализма - четете на стр. 1-4,5.

На стр. 5 публикуваме продължението от предишния брой на статията „Църковната катехизация” на Анула Христова. В него авторката обобщава опита от последните години в църковната катехизация, ролята на масмедиите в тази дейност, както и преимуществата на прицърковните училища, лагерите и поклонническите пътувания, които се осъществяват в рамките на енорията и проблемите, с които се сблъскват преподавателите в т. нар. неделни училища.

С личността на един незаслужено забравен архиерей и просветител от руската емиграция - Царицински архиепископ Дамян (Говоров) и неговата просветителска дейност в България през 20-те и 30-те г. на ХХ в. ще ви запознаем в едноименната статия с автор Андрей Кострюков. Статията, която ще публикуваме в два поредни броя, проследява изпълнения с превратности и изпитания живот на архиеп. Дамян и се спира на неговите усилия да създаде богословско-пастирско училище, воден от разбирането, че страните от Балканския полуостров остро се нуждаят от образовано духовенство. Статията в превод на Геновева Кочовска ще откриете на стр. 6 под рубриката „История”.

За това как мнозина млади и високообразовани хора се стичат в манастирите след промените през 80-те години в Русия, какво ги привлича и задържа там и какви са реакциите на техните близки, ще научите от разказа на архим. Тихон (Шевкунов) „За това как отивахме в манастир”, който Десислава Шаркова е подбрала и превела за нас. Страница 7 и темата допълваме и с материала „Как да се държим в манастир” в рубриката „Азбука на православието”, от който ще получите основни препоръки за правилата в манастирите и как следва да се държат поклонниците там.

В рубриката „И рече старецът” тематично сме подбрали размисли на един кавказки пустинник.

За новинарската рубрика сме подбрали хроника на празника на София, който отбелязахме на 17 септември, и няколко новини от епархиите за тържественото откриване на новата учебна година. Стр. 1, 2, 3.

"Църковен вестник" се разпространява в православните храмове и в църковните магазини, както и чрез абонамент.

Цена на един брой - 0,70 лв.

Започна абонаментната кампания за следващата година. Цената за годишен абонамент за 2013 г. е 30 лв.

Абонирането се извършва на адреса на издателството: София 1000; ул. "Оборище" №4; Синодално издателство; МОЛ Танка Тончева Христова, или на e-mail: sinizdat@gmail.com с точно упоменаване на адреса на получателя. Средствата се превеждат по пощата или по банкова сметка: УниКредит Булбанк - София; IBAN BG97UNCR96601018147018; BIC код: UNCRBGSF

Текст: Александра Карамихалева, гл. редактор на "Църковен вестник"

 

 

« предишна новинаследваща новина »