ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Поклонническо пътуване и работни срещи на Света гора - Атон

27 септември 2012 15:29, Българска Патриаршия
Иконата Достойно есть, която ще бъде подарена на ПКСХП "Св. Александър Невски"

На 26 и 27 септември 2012 год. членове на УС на БАС проведоха поклонническо пътуване до Света Гора Атон и взеха участие в празничното богослужение по случай честване на „Въздвижението на Светия Кръст Господен“, като по време на поклонението се състояха и две работни срещи.

Първата бе с членовете на светата Епистасия на Света Гора Атон в Карея, на която бяха обсъдени подробности свързани с даряването на чудотворната Светогорска Богородична икона "Достойно Есть" (нейно точно копие), на патриаршеския катедрален храм на Българската православна църква "Св. Александър Невски" по случай 100-годишнината от неговото построяване и на целия български православен народ. Бяха уточнени всички детайли по програмата на тържествата.

Втората бе със Съвета на старците при свещения манастир Ставроникита, на която бяха разгледани въпроси свързани с подаряване на чудотворната мозаична икона „Св. Николай – Устричная” (точно нейно копие) на храм „Св. Николай Чудотворец” в гр. София. Иконата се дарява по случай 60-годишнината на Руското подворие на РПЦ в България и е изготвена в светата атонска обител по благословение на нейния игумен старец Тихон.

Срещата с иконите бе благодатно духовно преживяване за членовете на УС на БАС, изпълвайки сърцата им с голяма радост от предстоящото посрещане на светините на българска земя.

Всички мероприятия свързани с подаряването на иконите, изготвянето на ръчно изработени проскинитарии за тях по атонски образец, превоза, настаняването и охраната на съпровождащата делегация от членове на Светия Кинотис на Атон, се осъществяват с пълната финансова и организационна подкрепа на Балканско Атонско Сдружение.

 

 

Снимки

Поклонническо пътуване и работни срещи на Света гора - АтонИконата "Св. Николай – Устричная"
« предишна новинаследваща новина »