ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Пловдив тържествено бе открита Първата национална учителска конференция на учителите по Религия-Православие

28 септември 2012 22:41, Българска Патриаршия
В Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по Религия

С молитва към Бога да благослови това добро начинание, днес в Пловдив тържествено бе открита Първата национална конференция на учителите по Религия-Православие, която се провежда от 28 до 30 септември 2012 г. в гр. Пловдив и в Хисаря. Форумът под наслов „Духовно-нравственото възпитание на учащата се младеж в съвременна България” се организира от Светия Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия, а неин домакин е Пловдивска св. митрополия.

Преподаватели по религия от цялата страна, както и гости от Руската, Сръбската, Румънската и Гръцката православна църква ще вземат участие в заседанията, като ще споделят своя опит в преподаването на Религия-Православие в общообразователните училища, ще обсъдят проблемите, свързани с работата им в това високоотговорно и общественополезно дело и ще набележат посоката за развитие, за да могат още повече подрастващи да се запознават с духовно-нравственото богатство на Православието.

Приветствия към участниците в конференцията и напътствени слова за важността на духовно-нравственото възпитание на съвременните деца на България произнесоха: домакинът на първата по рода си Национална учителска конференция - Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай; най-старшият митрополит, участващ в конференцията - Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий; и Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил, който е ръководител на Културно-просветния отдел и председател на Работната група по въпросите на религиозното образование при Св. Синод на БПЦ-БП.

В тържественото откриване тази вечер в залата на Драматичен театър-Пловдив взеха участие и високопреосвещените митрополити-членове на Св. Синод Великотърновски митрополит Григорий и Старозагорски митрополит Галактион; преосвещените епископи Стобийски епископ Наум, главен секретар на Светия Синод, и Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит; представителите на Руската и на Румънската православна църква - игумен Филип (Василцев) и ставр. ик. Нелуц Опря, свещенослужители, игумени на манастири, членовете на синодалния Културно-просветен отдел: ставроф. ик. д-р Захарий Дечев, ик. Василий Сарян, д-р Десислава Панайотова, Пенка Христова; членове на Работната група по въпросите на религиозното образование: ставроф. ик. Силвестър Янакиев и Емилиян Погончев, синодални служители, представители на Богословските ни факултети и катедри, методици и педагози, над 150 детски и училищни преподаватели по Православие/Религия, прекрасните деца от Хора на пловдивските момчета и учениците, изучаващи Религия-Християнство в СОУ „Св. Константин-Кирил Философ”, гр. Пловдив.

Специални гости от православните църкви-сестри са Негово Високопреосвещенство митрополитът на Лангада Йоан (Гръцка православна църква), Герман Демидов - завеждащ Сектора по основи на православното образование към Отдела за религиозно образование и катехизация на Руската православна църква, Мери Хохлова - православен методист и педагог (Смоленск, Русия), представителят на Нишкия епископ Йоан, Адриан Лемени - преподавател по Основно и Догматическо богословие в Букурещкия университет, специалист в сферата на държавните политики относно вероизповеданията и религиозното образование (пратеник на Румънската патриаршия), Хрисанти Булуджа - доктор по педагогика, експерт и преподавател по Религия (Румъния).

Българската държавна власт бе представена от вицепрезидента на страната г-жа Маргарита Попова, която в своето приветствие изтъкна важната роля на Българската православна църква за духовното съхраняване на българския народ и отбеляза, че е дълг на държавата във взаимодействие с Църквата да осигури условия за това новите поколения да израстват с възвишените ценности на светото Православие.

Приветствия към конференцията поднесоха и: г-н Здравко Димитров - областен управител на Пловдив, г-н Иван Тотев - кмет на Пловдив, г-н Коста Костов - главен експерт в Министерството на образованието, младежта и науката, г-н Иван Кънчев – Синдикат на българските учители. От приветствията на областния управител г-н Димитров и на кмета на Пловдив г-н Тотев стана ясно колко тясно е сътрудничеството им с Пловдивската св. митрополия, с епархийския митрополит Николай, чието духовно наставничество и пример те отбелязаха като особено значими - лично за себе си, за областта и общината, за децата и духовността в съвременния ни живот. Експертът на МОМН Коста Костов пожела успех на конференцията. Той, обаче, няма да участва в работните й заседания. За разлика от него, Синдикатът на българските учители в лицето на г-н Кънчев изрази твърдата си подкрепа за усилията на Св. Синод за развитие на религиозното образование у нас и утре ще изслуша всички идеи и предложения на нашите преподаватели по Религия.

Изказалите се високопреосвещени митрополити и официални лица бяха единодушни в мнението си, че за да израснат нашите деца като духовно здрави, хармонично развити и високонравствени личности, държавата и Църквата трябва да обединят своите усилия.

Високопреосвещеният митрополит Николай в забележителното си слово подчерта колко е важно доброто взаимодействие с местната власт и активността на митрополията в образователния процес, особено тогава, когато на централно равнище държавата абдикира от отговорностите, които има за възпитанието и духовно-нравственото образование на подрастващите. Митрополит Николай благодари на учителите по Религия, като нарече тяхната дейност подвиг, защото именно подвиг е да работиш за издигане морала на подрастващите в един неморален свят, подвиг е да говориш на децата за Христос в един свят, който не иска да чуе за Него.

Сливенският митрополит Йоаникий подчерта, че освен знания по различните светски дисциплини, е изключително важно да дадем възможност на децата в детската градина и в училище да се запознаят с християнската ценностна система, за да станат те цялостни личности.

Ловчанският миторополит Гавриил припомни, че първа задача на родителите и учителите е да помогнат на най-малките да придобият способност безпогрешно да разпознават доброто и да се държат в него, а злото да избягват, да обичат и уважават родителите си, възпитателите си, своя народ и вяра, и всички ближни.

(С пълните текстове на словата и докладите на синодалните архиереи и на официалните гости ще можете да се запознаете в следващите дни на страниците на Официалния сайт на БПЦ-БП.)

Бе изразена надеждата, че резултатите от предстоящата работа на участниците във форума и призивите на Първата национална конференция на учителите по Религия-Православие ще бъдат чути от държавните и общински власти, така че предметът „Религия” да заеме равнопоставено място в българската образователна система за полза на детето, в помощ на родителите и в името на духовно-нравственото възраждане на цялото ни общество.

~~~~~~~~~~~

Още снимки можете да разгледате в Галерията на сайта на Пловдивската св. митрополия, фотограф: Неделян Нешев - http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/328-28092012g-otkrivane-parvata-natzionalna-konferentziya-na-uchitelite-po-religiya-pravoslavie.html

Текст: Александра Карамихалева, Десислава Панайотова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Преди началото Преди началотоПреди началотоВицепрезидентът г-жа Маргарита Попова поздравява децата Вицепрезидентът Маргарита Попова уважи събитиетоМитрополит Николай и кметът на ПловдивВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияНегово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит НиколайВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияНегово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай В Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияПърва национална учителска конференция по РелигияВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияПърва национална учителска конференция по РелигияВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияСливенският митрополит ЙоаникийСливенският митрополит ЙоаникийЛовчанският митрополит ГавриилЛовчанският митрополит Гавриил Пловдивският митрополит НиколайПловдивският митрополит НиколайВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияИконом Василий СарянВицепремиерът Маргарита ПоповаВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияПловдивският областен управител Здравко ДимитровВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияОбластният управител взема благословение от митрополит НиколайКметът на гр. Пловдив г-н Иван ТотевГл. експерт Коста Костов - МОМНГ-н Иван Кънчев - Синдикат на българските учителиХорът на пловдивските момчета Хорът на пловдивските момчетаПоздрав към участниците Поздрав към участниците в конференцията  В Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияВ Пловдив бе открита Първата национална учителска конференция по РелигияЛовчанският митрополит ГавриилЛовчанският митрополит Гавриил
« предишна новинаследваща новина »