ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Първата национална конференция на учителите по Религия-Православие - празнични богослужения на 29 и 30 септември в Хисаря и Пловдив

01 октомври 2012 10:34, Българска Патриаршия
Митрополитът на Лангада Йоан (Еладска архиепископия) - "Св. Марина", Пловдив

Първата национална конференция на учителите по Религия-Православие премина не само като изключително по своето значение образователно събитие за Църквата и обществото ни, но и като съборно духовно моление, в което клир, учители и гости съединиха сърцата си в силна молитва към Бога, изпросвайки Неговата подкрепа и благослов над духовно-просветното служение на светата ни Църква и нейните верни чеда.

На 29 септември 2012 г. в храм "Св. великомъченик Пантелеймон" в Хисар бе отслужена празнична вечерня, възглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил. На 30 септември 2012 г. кулминацията на Конференцията бе в св. Литургия, възглавена от митрополита на Лангада Йоан (Еладска архиепископия) и отслужена в митрополитския храм "Св. великомъченица Марина" в гр. Пловдив.

В двете богослужения взеха участие и Високопреосвещените митрополити Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Старозагорски Галактион и домакинът на Конференцията Пловдивският митрополит Николай. В съслужение и съмоление бяха още Преосвещените епископи Стобийски Наум, гл. секретар на Св. Синод, и Знеполски Йоан, викарий на Софийския митрополит; представителите на Руската и на Румънската православни църкви - игумен Филип (Василцев) и ставр. ик. Нелуц Опря, свещенослужители, игумени на манастири, дякон Илиян Александров (на Пловдивския митрополит) и дякон Димитриу (на митрополита на Лангада).

Изключителна духовна радост изпълни и всички молещи се експерти, гости от поместните православни църкви-сестри и учители по Религия. След вечернята в Хисар хората споделяха, че не искат да си тръгват от храма, но желаят да останат в умилението и благодатта на завършилата вечерня. След св. Литургия Адриан Лемени – пратеник на Светейшия Румънски патриарх Даниел и преподавател по Догматическо богословие в Букурещкия богословски факултет – отбеляза колко е развълнуван от усещането за силна духовност на събралите се в Господа духовници и миряни – участници в Конференцията. Герман Демидов, завеждащ Сектора по основи на православната култура към синодалния отдел за религиозно образование и катехизация на Руската православна църква, изрази особената си радост от това, че в България е срещнал толкова много духовници и миряни, които пребъдват в чистотата и обединяващата сила на св. Православие и свидетелстват за Христовата вяра пред света.

В края на вечернята и на св. Литургия, съответно на 29 и 30 септември, Ловчанският митрополит Гавриил, Великотърновският митрополит Григорий, Пловдивският митрополит Николай и митрополитът на Лангада Йоан наставиха всички присъстващи със силните си слова и окуражиха всички дейци на православната просвета в България, Русия, Гърция, Сърбия и Румъния да дерзаят в Име Божие за спасение на съвременните деца. Защото въпреки че Църквата е обуреваема, хулена, гонена по един скрит и перфиден начин днес, тя е и вовеки ще бъде водена и укрепявана от Господ Иисус Христос, в Когото трябва да е нашата надежда и вдъхновение за всичко, което вършим. Така ще можем да устояваме на изпитанията и пречките, които светът поставя пред нашата духовно-просветна мисия, и чрез молитвата и чистотата на сърцето си ще преуспяваме в сеенето на словото Божие и Христовата любов сред децата.

След св. Литургия в Пловдив участниците в Първата национална конференция на учителите по Религия-Православие поставиха своите подписи под Предложенията и Декларацията, изработени на форума. Те ще бъдат изпратени до всички отговорни държавни институции. В тази връзка Пловдивският митрополит Николай завърши финалното си обръщение към участниците в Конференцията с думите: „Което ние, човеците, не можем да довършим, Господ ще довърши, защото за Бога всичко е възможно!”

~~~~~~~~~~~~

Снимки от двете богослужения можете да разгледате в Галерията на сайта на Пловдивската св. митрополия, фотограф: Неделян Нешев - http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/330-29092012g-praznichna-vechernya--hram-q-sv-panteleimon-q-gr-hisar.html

и

http://www.plovdivskamitropolia.bg/galery/category/331-30092012g-sveta-liturgiya-v-hram-q-sv-marina-q-gr-plovdiv.html

Финалните думи на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай можете да чуете в аудиозаписа в края на новината.

Текст и аудиозапис: Десислава Панайотова
Снимки: Неделян Нешев, Десислава Панайотова

 

 

Снимки

Монахиня Валентина (Друмева)Игумен филип (Василцев)Мери Хохлова, Десислава Панайотова и Магдалена Легкоступ - пред "Св. Пантелеймон", Хисар

Файлове

« предишна новинаследваща новина »