ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

240 години Самоковски манастир „Покров Богородичен“

02 октомври 2012 14:25, Софийска митрополия
Стенопис на Покров Богородичен

На 1 октомври, когато св. Църква тържествено чества Покров на Пресвета Богородица, Самоковският девически манастир “Покров Богородичен” отбелязва своя храмов празник. Тази година светата обител отбелязва и 240 г. от основаването си.

Да влязат в радостта на своите самоковски сестри в Христа, специално за празника дойдоха монахини от Врачешкия манастир „Св. Четиридесет мъченици“, които заедно с монаси от светогорския Зографски манастир и Рилския манастир в навечерието на празника отслужиха бдение, което продължи до след полунощ.

В празничния ден тържествената света Литургия бе оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. С епископа съслужиха протосингелът на Софийска митрополия – ставр. ик. Ангел Ангелов, духовният надзорник на епархията – ик. Кирил Дидов, духовници от Самоковската духовна околия и митрополитският дякон Иван Петков.

Литургичните песнопения бяха изпълнявани антифонно и ангелогласно на двете певници, като на дясната певница в тихост и скромност бяха застанали сестрите от Врачешкия девически манастир, а на лявата: йеромонах Пимен и йеродякон Юстин от Зографската св. обител, йеродякон Макарий от Рилската св. обител и певци от София, ръководени от г-н Андрей Касабов - секретар на Софийска митрополия.

По време на светата Литургия за свещеническо служение бе ръкоположен дякон Любомир Любомиров Мишков от гр. Самоков. Новоръкоположеният свещеник е получил основно образование в Самоков. Завършил е успешно през 2003 г. петгодишния курс на Софийска духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и след това е продължил образованието си в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", където през 2008 г. е придобил бакалавърска степен, а впоследствие и магистърска степен по богословие. От четиринадесет години е певец в гр. Самоков - първоначално в митрополитския храм „Успение Богородично“, а впоследствие и в Девическия манастир “Покров Богородичен“.

В края на празничното богослужение викарият произнесе вдъхновено слово за чудесното явяване на Пресвета Богородица във влахернския храм, наречен по-късно "Покров на Пресвета Богородица".

Епископ Йоан поздрави от името на Негово Светейшество патриарх Максим всепреподобната игумения Гавриила, посветила се на Бога в тази света обител от петнайсетгодишна, поздрави сестринството, гостите – монахините от Врачеш, монасите от Зографския и Рилския манастир, певците и дарителите на светата обител, сред които особено се отличава Община Самоков и всички поклонници, отрано преизпълнили съборния храм на манастира.

Като им преподаде патриаршеския първосветителски благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, владиката пожела: “Добър успех и св. Богородица със своя покров да ходатайства пред своя Син за нас за възприемане на чистата, отеческа вяра. До нови и благодатни срещи в име Христово!“

След св. Литургия бе извършена лития около храма и отслужен празничен водосвет.

В чест на юбилея в двора на манастира бе организирана изложба на икони и рисунки на манастири изработени от деца от средните училища в града. Специален гост на изложбата бе проф. Аксиния Джурова, която от години подпомага светата обител.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Игумения Гавриила и монахиня ПелагияПосрещане на епископаПосрещане на епископа Празничната иконаНачало на св. ЛитургияПразник в Самоковския манастирПразник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Врачешките сестриПразник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир На лявата певницаПразник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир Празник в Самоковския манастир
« предишна новинаследваща новина »