ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панихида по повод 100 години от Балканската война бе отслужена във Видин

05 октомври 2012 17:08, Видинска митрополия
Панихида по повод 100 години от Балканската война бе отслужена във Видин

На 5 октомври от 16 ч. пред паметника на подпоручик Ангел Тодоров, загинал при отбраната на Видин по време на Сръбско-българската война от 1885 г., бе отслужена панихида по повод 100-годишнината от обявяването на Балканската война 1912-1913 г.

Паметникът се намира в двора на катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ във Видин.

Панихидата бе отслужена от архимандрит Поликарп, председател на катедралния храм, в съслужение с архимандрит Самуил и свещеник Петър Христов и бе в памет на всички загинали за свободата на България от този край.

Официални гости на панихидата бяха г-жа Елка Георгиева, зам.-областен управител на Видин, г-н Орлин Василев, секретар на Община Видин, както и представители на ПП ГЕРБ-Видин, институции и медии.

Отбелязването на 100-годишнината от началото на Балканската война започна с химна на България и химна на Трети Бдински полк „Бдинци лъвове титани“, изпълнени от Градския духов оркестър.

След панихидата архимандрит Поликарп произнесе кратко слово, в което спомена значението за единството на българския народ на Балканската война, както и примера, който и днес да следваме и се ползваме, за да живеем според завета на предците си и Евангелието.

Пред паметника на подпоручик Ангел Тодоров бяха поднесени венци и цветя за вечен спомен и духовно преклонение.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »