ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил освети камбаните при храм „Св. свщмчк Харалампий” в гр. Шабла

09 октомври 2012 16:53, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил освети камбаните при храм „Св. свщмчк  Харалампий” в гр. Шабла

На 4 октомври град Шабла бе огласен от камбанен звън, разнесъл се от купола на новата камбанария при храм „Св. свщмчк Харалампий”. Една дългогодишна идея и мечта на вярващите вече е реализирана.

Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил освети четирите камбани в съслужение със свещеници от Варна, Каварна и Шабла.

В проповедта си след водосвета Негово Високопреосвещенство поздрави присъстващите с освещаването и им пожела Божието благословение да е винаги с тях.

„В живота на православните християни няма нищо случайно. Всичко ние вършим по воля Божия, която е блага и съвършена и има за цел телесното здраве и душевно спокойствие на всеки от нас. Защото за Бога е ценна всяка една отделна личност. Дървеното клепало е служило и продължава да служи за призоваване на вярващите за молитва, за служба, за литургия, защото духовната бран е много трудна и силна и ние имаме нужда от Божията помощ. Ето, затова са камбаните! Честито, на добър час и за много и благодатни години!” - каза в проповедта си митрополит Кирил.

Свещеник Павел Максимов благодари на кмета на общината проф. Райна Бърдарева и на всички граждани, дошли на освещаването на камбаните; на дарителите; на децата от Общинския детски комплекс, които през 2009 година подеха инициативата „Да подарим камбана на нашия храм” и чрез благотворителни акции събираха средства за това; на всички граждани, включили се със своята лепта както за закупуването на камбаните, така и за изграждането на камбанарията.

Камбаните са четири на брой, изработени са в гр. Воронеж, като най-голямата е с тегло 230 кг, а останалите три тежат общо 100 килограма.

Върху най-голямата камбана има икони на св. Харалампий, на Възкресение Христово, св. Богородица, св. апостол Павел, св. Николай Чудотворец и св. Георги Победоносец, изписани са имената на най-значимите дарители.

Още при изливането им камбаните са синхронизирани по звук и тоналност.

Църковното настоятелство има идея, след приключване на проекта да бъде поставен електронен механизъм за задействане на камбаните и избиране на различни мелодии, според случая, по който те да звънят.

Продължават довършителните работи по камбанарията, докато времето позволява. Следващият етап от изграждането й е вътрешното оформление на прицърковните помещения, съобщи за вестник „Изгрев” отец Павел Максимов.

Източник: Официален сайт на Община Шабла - http://www.shabla.info

 

 

« предишна новинаследваща новина »