ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Редовна свещеническа конференция бе проведена в София

10 октомври 2012 18:53, Софийска митрополия
Свещеническа конференция в Софийска митрополия

На 10 октомври в салона на Софийската света митрополия се проведе поредната свещеническа конференция, която се явява и първа през новата църковна година.

Всички архиерейски наместници на Софийска епархия, предстоятели на столични храмове и председатели на църковни настоятелства се събраха, за да се запознаят с програмата за предстоящите църковни събития и с въпроси, свързани с административно-стопанската дейност на Църквата.

Специални гости на софийското събрание бяха Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод, и архимандрит Дионисий, началник отдел „Богослужебен“ към Св. Синод. След като поздрави свещенослужителите и им преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим, еп. Йоан обяви въпросите, които ще бъдат обект на разискване на редовната конференция.

На първо място бяха дадени разяснения за предстоящите тържества в чест на 100-годишнината на храм-паметник „Св. Александър Невски“ и отбелязване рождения ден на Негово Светейшество и пристигащата у нас икона „Достойно есть“. С подробната програма, организация и ангажиментите на столични духовници присъстващите бяха запознати от архимандрит Дионисий.

Като следващ въпрос епископ Йоан постави и разясни предстоящите редовни избори за църковни настоятелства, които трябва да бъдат проведени през месец ноември при строго спазване изискванията на устава на БПЦ.

На следващо място еп. Йоан постави въпроса за предстоящото изготвяне, представяне и утвърждаване бюджетите на храмовете и манастирите. Архиереят направи основно разяснение за финансовото състояние на Софийска митрополия и обезпечаването на столичното свещенство и за финансовите средства, с които е подкрепена Софийска епархия от държавните институции.

Софийското духовенство бе запознато с решенията на Светия Синод относно платените отпуски на свещенослужителите на БПЦ, в което се казва, че ако духовникът не е поискал писмено от епархийския си архиерей годишен отпуск, се лишава от него, както и от правото на финансово обезпечаване от страна на митрополията.

Конференцията бе закрита с многолетствие, след което еп. Йоан дълго време продължаваше да отговаря на въпроси от свещениците и да уточнява предстоящи архиерейски богослужения.

Текст и снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Архимандрит ДионисийАрхимандрит ДионисийСвещеническа конференция в Софийска митрополияСвещеническа конференция в Софийска митрополияСвещеническа конференция в Софийска митрополияСвещеническа конференция в Софийска митрополияСвещеническа конференция в Софийска митрополияСвещеническа конференция в Софийска митрополияЗнеполски еп.ЙоанСвещеническа конференция в Софийска митрополияСвещеническа конференция в Софийска митрополияСвещеническа конференция в Софийска митрополия
« предишна новинаследваща новина »