ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Митрополит Неофит освети реконструираната лекоатлетическа писта на градския стадион и зала „Филхармония” в Русе

15 октомври 2012 14:38, Русенска митрополия
Освещаване на лекоатлетическа писта

На 13 октомври Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит, в съслужение с архим. Виктор и протодякон Кирил Синев, освети реконструираната лекоатлетическа писта на Градския стадион в Русе. В тържеството участваха министър-председателят Бойко Борисов, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на културата Вежди Рашидов, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание Д. Дариткова, народните представители от ГЕРБ в 19-и МИР - Русе Пламен Нунев, Светлана Ангелова, Даниела Миткова, Петър Даскалов, областният управител Стефко Бурджиев.

В същия ден архиереят и духовниците отслужиха водосвет в реконструираната зала „Филхармония”.

Вечерта митрополит Неофит отслужи празнична вечерня с петохлебие в русенския храм „Св. Петка”. В богослужението взеха участие много русенци, които проявяват голямо благоговение към преподобната наша майка Петка-Параскева Българска. Нейните св. мощи от 1641 г. се намират в румънския град Яш. Мощите на св. Петка са били в Търново, Белград, Видин, Константинопол. „Всички тези места са били благословени от нейната крепка вяра, милосърдие и добродетелност”, каза архиереят. Той говори за нейното милосърдие към бедните. Подобно на св. Мария Египетска и св. Петка се е подвизавала в Йорданската пустиня. В края на живота си се е завърнала в родния си град Епиват и била погребана като странница извън очертанията на града.

Във втората част от своята проповед архиереят говори за св. Отци от Седмия вселенски събор. Те са защитили св. Православие от иконоборчеството. На този събор е възтържествувало св. Православие. След като по време на седемте вселенски събора православното учение е било утвърдено и са били оборени голям брой ереси, „св. Православие чисто и неопетнено е влязло в българските земи по времето на св. цар Борис Покръстител”.

Архиереят благодари от сърце на вярващите за молитвената вечер: „Когато заедно бъдем на молитва, винаги ще се чувстваме по-силни в своята вяра и в трудностите, които животът ни предлага. Но с Божия помощ и с молитвите на св. Петка да имаме дръзновение пред Бога, да имаме радост в живота, достойнство на своето житие земно и небесно!”

Преподобна майко наша Параскево, моли се на Бога за нас!

 

 

Снимки

Освещаване на лекоатлетическа писта Освещаване на лекоатлетическа пистаПосрещане на премиераПосрещане на премиераФилхармонияВъв филхармониятаВъв филхармониятаВъв филхармониятаВечерняВечерняВечерняВечерня
« предишна новинаследваща новина »