ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Трън празнува на Петковден

15 октомври 2012 17:42, Софийска митрополия
Иконом Дамян Делов

Малката погранична община Трън е избрала за свой официален празник Петковден. Традиционно Денят на града се отбелязва с богата на събития тридневна програма.

Празничната света Литургия тази година събра в храма „Св. Петка” в квартал "Бераинци" на град Трън много повече от обичайното миряни.

Божествената служба оглави архиерейският наместник на Трънска духовна околия иконом Дамян Делов в съслужение с назначения наскоро в Трън нов свещеник. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим енорията ще се обслужва от отец Николай Пешов от София. Скоро той със семейството си ще се премести да живее в Трън.

Да се черкуват сред многобройните вярващи, в храма дойдоха кметът Станислав Николов и съпругата му Милена, заместник-кметът му Цветослава Цветкова и председателят на Общинския съвет д-р Веселина Шишкова.

След светата служба беше извършен водосвет по случай празника на храма. Благословено беше и ястие, осигурено от кмета на Трън, което беше раздадено на стеклите се в храма хора, за здраве, духовни сили и просперитет на град Трън и гражданите му.

Църквата "Св. Петка" е от средата на 16 век. През 1850-1853 г. е претърпяла коренно обновление. Според преданията на това място имало параклис, посветен на споменатия от св. Паисий Хилендарски в „История славянобългарска” св. Терапонтий, който бил свещеник в Трън. В храма се пазят и няколко икони, останали от параклиса, а на иконостаса има икона на св. Терапонтий.

На празника на света Петка-Параскева в Трън много миряни се събират и при пещерата в скалите над храма, за която по спомени на местните и по източници от миналото се смята, че е била параклис. В пещерата се пази камък, подобен на обредна пита, а предание разказва, че това е хляб, месен от преподобна Петка. От няколко години миряни възстановиха традицията да месят пита, подобна на каменната, която също беше благословена от отец Дамян. Той обясни, че особената почит на хората в Трънския край и многобройните храмове и параклиси, посветени на светицата, най-вероятно са свързани с преминаването през тези места на мощите на св. Петка през 1521 г., когато са били пренесени от Белград в Цариград.

Празникът в Трън беше съпроводен от богата програма от спортни и културни прояви.

Текст и снимки: Руми Борисова

 

 

Снимки

Трън празнува на ПетковденТрън празнува на ПетковденТрън празнува на ПетковденВ храмаОтец Николай ПешовТрън празнува на ПетковденТрън празнува на ПетковденВ пещерата на св. Петка
« предишна новинаследваща новина »