ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Стотици миряни почетоха св. Петка на духовния празник на град Брезник

15 октомври 2012 17:56, Софийска митрополия
Празник на град Брезник

Стотици миряни изпълниха средновековния храм „Св. Петка – Параскева” в град Брезник за храмовия празник вчера. За трета поредна година Петковден се чества като официален духовен празник на Брезник, след решение на местния Общински съвет и по предложение на общинския съветник Емилия Вълова.

Света Петка е приета за небесна закрилница на Брезник и жителите му, а от три години в храма вече се пази и частица от мощите на светицата.

Празничната света Литургия беше отслужена от енорийския свещеник Константин Стойчев. В богослужението участваха и певци от Духовната семинария, а хорът се ръководеше от презвитера Милтена Стойчева.

По време на богослужението бе извършена лития около храма и околността му. След празничния водосвет многобройните миряни търпеливо изчакаха реда си, за да се поръсят със светена вода и да получат благословията на свещеника. "Когато пастирът е добър, и пасомите са повече" - коментира млада майка, която редовно води сина си в храма на богослужбите и за причастие.

За здраве и духовни сили на местните християни беше раздадено и благословено ястие, дарено от църковното настоятелство на храма, обявен за паметник на културата.

Тази година духовният празник на Брезник продължи цяла седмица. В програмата бяха включени изложбата “Магията на душата” с творби на художници, участвали в пленер на местното читалище, изложение на мед и пчeлни продукти, изложба за целебната сила на водата, спортни прояви. Представена беше и книгата “Народни лечения в Брезнишко” на брезничанката Вера Георгиева.

Със средства от Програмата за развитие на селските райони се реконструира храм-паметникът "Св. Георги Победоносец" в града.

Текст и снимки: Руми Борисова

 

 

Снимки

Празник на град БрезникПразник на град БрезникПразник на град БрезникНа певницатаПразник на град БрезникПразник на град Брезник
« предишна новинаследваща новина »