ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в гр. Търговище

23 октомври 2012 09:04, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмов празник в гр. Търговище

„Преподобни отче Йоане, ние почитаме твоето нетленно тяло, храм на божествената благодат на Светия Дух, Божие свидетелство за твоя богоугоден живот. Усърдно те молим, измолвай от Бога тъй желания и тъй потребен мир на земята и блага воля между човеците, благослови народа ни, а нам дай твоето смирение, твърдината на твоята вяра в Бога, твоята чистота и добродетелност, твоето търпение, миролюбие и човеколюбие, за да останем верни на твоя свещен завет!”

Тези думи Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан, викарий на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, отправи към събралите се миряни на празника на светията и празник на храм „Св. Йоан Рилски” в гр. Търговище.

В съслужение с Агатоникийски епископ Борис, игумен на Бачковския манастир, архиерейския наместник ставрофорен иконом Славчо Проданов и председател на храма, както и със свещеници от Търговищка духовна околия и от гр. Преслав – Шуменска духовна околия, Негово Преосвещенство епископ Йоан отслужи празничната света Литургия.

Гости на храмовия празник бяха кметът на гр. Търговище д-р Красимир Мирев, г-н Валери Симеонов – секретар на община Търговище, и депутатът Румен Такоров.

Накрая на службата в своята проповед Негово Преосвещенство припомни земния път на Рилския светец и завърши с думите: „Братя и сестри, колко много поука намираме в живота на св. Йоан Рилски! Каква красота и какви големи постижения на чистия и добродетелен живот! Каква награда за твърдата вяра, смирението, търпението и лишенията! Каква прослава на миролюбието, родолюбието и човеколюбието! Какъв образец на българската светост!”

Текст и снимки: Валентина Проданова

 

 

Снимки

Храмов празник в гр. ТърговищеХрамов празник в гр. ТърговищеХрамов празник в гр. ТърговищеХрамов празник в гр. ТърговищеХрамов празник в гр. ТърговищеХрамов празник в гр. ТърговищеХрамов празник в гр. ТърговищеХрамов празник в гр. ТърговищеХрамов празник в гр. ТърговищеХрамов празник в гр. Търговище
« предишна новинаследваща новина »