ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебен и Велика вечерня с посрещане на атонската светиня – Богородичната икона „Достойно есть“ в София

27 октомври 2012 22:41, Българска Патриаршия
Светогорско-българската икона "Достойно есть"

На 27 октомври 2012 г. в 17,30 ч. в София цялата ни Църква и цяла България ликуващо посрещнахме чудотворното копие на чудотворната атонска икона „Достойно есть“.

На пл. „Св. Александър Невски“ атонските пратеници на Свещения Кинотис (ръководството на Света Гора Атон) тържествено и с братска любов връчиха светогорския дар за българския народ на представителите на Св. Синод на Българската православна църква-Българска патриаршия - високопреосвещените Варненски и Великопреславски митрополит Кирил и Великотърновски митрополит Григорий. Те с благоговеен трепет поеха чудотворната икона и я понесоха към приближаващите се откъм патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" български архиереи, начело на които бе високопреосвещеният Сливенски митрополит Йоаникий. Съпровождаха ги голямо число български свещеници, монашестващи, официални гости, църковнослужители, православни преподаватели, семинаристи и вярващ народ. Митрополит Йоаникий се помоли на св. Богородица и благодарно целуна иконата с нейния и на Божествения й Син ликове, която светиня завинаги ще остане в ПКСХП „Св. Александър Невски” за всебългарско благословение, духовна помощ и закрила.

След това литийното шествие при голяма радост на посрещащия народ въведе чудотворната икона „Достойно есть” в патриаршеския храм-паметник, където с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим Сливенският митрополит Йоаникий оглави молебена по повод посрещането й. В него, както и в последвалата го Велика вечерня, се включиха гостите-представители на Поместните православни църкви: митрополитът на Италия и Малта Генадий (Вселенска патриаршия), Аксумски митрополит Петър (Александрийска патриаршия), Палмирски еп. Йоан (Антиохийска патриаршия), Востронски митрополит Тимотей (Йерусалимска патриаршия), Ставрополски и Невиномиски митрополит Кирил (Московска патриаршия), Зугдидски митрополит Герасим (Грузинска патриаршия), Будимлянско-Никшички епископ Йоаникий (Сръбска патриаршия), Христианополски еп. Прокопий (Гръцка православна църква), Горлицки епископ Паисий (Полска православна църква), Ходонински епископ Йоаким (Православна църква на Чешките и Словашките земи), Аполонийски епископ Николай (Албанска православна църква) заедно с придружаващи ги делегации от духовенство и миряни.

От страна на Св. Синод на БПЦ-Българска патриаршия в тържествения молебен взеха участие високопреосвещените митрополити Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, както и преосвещените епископи на БПЦ Стобийски Наум (гл. секретар на Св. Синод), Тивериополски Тихон (председател на църковното настоятелство при ПКСХП "Св. Александър Невски"), Знеполски Йоан (викарий на Софийския митрополит), Велички Сионий (викарий на Видинския митрополит), Траянополски Киприан (викарий на Врачанския митрополит), Агатоникийски Борис (игумен на Бачковския манастир), Константийски Антоний (викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит), Браницки Григорий (игумен на Троянския манастир). Във всеправославното съборно моление се включиха и гостите-братя от манастири на Св. Гора - Атон, сред които бе и йеромонах Ефрем (брат на каноничното братство на манастира "Есфигмен"), изографисал копието на чудотворната икона "Достойно есть", дарено на БПЦ-БП. Към Божията майка, ведно с архиереите и атонските пратеници, отправиха своите молитви и постоянните представители на Руската православна църква и на Румънската православна църква у нас - игумен Филип Василцев, ставр. ик. Нелуц Опря и йеромонах Зотик Гаевски, високопреподобните архим. Дионисий (началник отдел „Богослужебен“ при Св. Синод) и архим. Атанасий Султанов (представителят на БПЦ-БП, обгрижващ българската православна община в Атина), ставр. ик. Ангел Ангелов (протосингел на Софийска св. митрополия), предстоятели на столични храмове, духовници от цяла България, патриаршеският дякон Александър Нешев, софийският митрополитски дякон Иван Петков, пловдивският митрополитски дякон Илиян Александров, дякон Петър Симеонов (митрополитска катедрала „Св. Неделя”), дякон Радко Иванов (Софийска епархия).

По време на молебната молитва митрополит Йоаникий, от името на всички уповаващи се на Богородичното застъпничество пред Света Троица, каза: „О, Пречиста Дево, Богородице, боголюбива Майко, едничка непосрамваща надеждо за нашето спасение! Милостно погледни на нас, предстоящите с вяра и любов, които се покланяме с молитва на този твой пречист и свещен образ: приеми нашето хвалебно пение и го принеси с топлите си молитви на твоя Син и наш Бог – Господ Иисус Христос, да прости нашите прегрешения и спасително да ни помилва.”

(Пълния текст на молитвата можете да прочетете в:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=89700 )

В словото си след завършването на молебена Сливенският митрополит възкликна: „Радва се сърцето ми, възвисява се духът ми, защото този храм се удостои завинаги да приеме тази велика светиня… Ликувайте, всички православни християни, защото посрещнахме велико съкровище – чудотворното копие на иконата „Достойно есть”. Това говори за голямата любов на Свещения Кинотис към българския народ и Българската православна църква, за която ние сърдечно благодарим и на която отвръщаме със същата братска и молитвена в Господа обич… От година на година житейското море става все по-бурно. Но ние вярваме и почитаме св. Богородица, която е наша обща Майка; тя е най-милостивата пред престола Божий и винаги ще ни помага, за да достигнем успешно пристана на Божието спасение… Благодарим на Свещения Кинотис, на Българско атонско сдружение, на зографа йеромонах Ефрем, който изписа тази света икона. Остава да се молим и да живеем във вяра, единомислие и мир. Амин!”

В ответното поздравително слово на Свещения Кинотис бе подчертано, че „иконата „Достойно есть” е изписана за многообичания български народ” като знак и за това, че трябва да преодолеем някои прегради, възникнали поради историко-политически причини. „Днес сме длъжни да възстановим духовните си връзки, защото сме членове на едното семейство на православните християни… Предаваме благословията на Свещения Кинотис, както и на всички отци, потрудили се отвека на Света Гора и ви пожелаваме св. Богородица да ви помага по пътя на освещението и спасението. Амин!”

~~~

В 18,15 ч. в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”започна Великата вечерня, която с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим бе предстоявана от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай. Той с архиерейска вещина и ревност, с особена вглъбеност и сладкогласно пеене оглави молението на клир и народ към Бога и Пречистата Дева Богородица. Източно-църковните песнопения бяха изпълнени на два клироса от хора на СДС „Св. Йоан Рилски“ с диригент Любомир Игнатов и от митрополитския хор "Св. апостол Ерм" на Пловдивска св. митрополия с диригент протопсалт Георги Радев.

Ведно с архиереите и духовенството, изпълнена с топлота и надежда вечерна молитва към Света Троица и към Божията майка отправиха синодални и митрополитски служители, посланици, академични представители, многоброен православен народ, събрани под купола на патриаршеския храм, празнуващ 130 години от първата копка и 100 години от построяването си. Всички възсъединиха молитвите си към Пресвета Богородица за здравето на Светейшия Български патриарх Максим, както и за победното служение и единството на Едната света, съборна и апостолска Църква, и за духовния напредък и благоденствие на българския народ.

След отпуста на Великата вечерня духовници и миряни дълго споделяха духовната си благодарност към Бога за голямото Му благодеяние, сторено към нашата Църква. Всеобщото поклонение пред лика на Божията майка не секна през цялата вечер и всички споделяха голямата си радост, че дареното на ПКСХП "Св. Александър Невски" копие на чудотворната Богородична икона "Достойно есть" завинаги ще остане в България като благодатен дар за БПЦ и за всички българи. При преминаването пред иконата „Достойно есть” вярващите получаваха специално отпечатани от Синодално издателство по решение на Св. Синод брошури и книжни иконки за назидаване във вярата и за благословение на домовете им.

След тръгването от храма в сърцата на всички продължи да се лее молитвеното песнопение в чест на Божията майка, открито на Църквата от св. архангел Гавриил и дало името на нейната чудотворна икона „Достойно есть”:

Достойно есть яко воистину блажити Тя, Богородицу,

присноблаженную и пренепорочную и Матерь Бога нашего.

Честнейшую Херувим и славнейшую без сравнения Серафим,

без истления Бога Слова рождшую,

сущую Богородицу Тя величаем!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Вижте още за иконата "Достойно есть" и нейното светогорско-българско копие в:

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=89520

http://www.bg-patriarshia.bg/news.php?id=89488

Текст и снимки: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

ПКСХП "Св. Александър Невски"Архим. Алексий и семинаристите в очакване на иконата "Достойно есть"Българските свещеници в очакване на иконата "Достойно есть"Посрещане на иконата "Достойно есть"Посрещане на иконата "Достойно есть"Посрещане на иконата "Достойно есть"Посрещане на иконата "Достойно есть"Посрещане на иконата "Достойно есть"Митр. Кирил и митр. Григорий с иконата "Достойно есть"Гостите от Поместните православни църквиЕп. Сионий и еп. Антоний с иконата "Достойно есть"Гостите от Поместните православни църквиРусенски митр. НеофитПосрещане на иконата "Достойно есть"Посрещане на иконата "Достойно есть"Посрещане на иконата "Достойно есть"Посрещане на иконата "Достойно есть"С надежда към светинятаМолебен по повод посрещането на иконата "Достойно есть"Молебен по повод посрещането на иконата "Достойно есть"Молебен по повод посрещането на иконата "Достойно есть"Молебен по повод посрещането на иконата "Достойно есть"Молебен по повод посрещането на иконата "Достойно есть"Молебен по повод посрещането на иконата "Достойно есть"Молебен по повод посрещането на иконата "Достойно есть"Молебен по повод посрещането на иконата "Достойно есть"Молебен по повод посрещането на иконата "Достойно есть"Молебен по повод посрещането на иконата "Достойно есть"Поздравително слово на Свещ. Кинотис на Св. Гора АтонПоздравително слово на Свещ. Кинотис на Св. Гора АтонПоздравително слово на Свещ. Кинотис на Св. Гора АтонАрхиерейско поклонение пред иконата "Достойно есть"Архиерейско поклонение пред иконата "Достойно есть"Архиерейско поклонение пред иконата "Достойно есть"Архиерейско поклонение пред иконата "Достойно есть"Архиерейско поклонение пред иконата "Достойно есть"Архиерейско поклонение пред иконата "Достойно есть"Архиерейско поклонение пред иконата "Достойно есть"Архиерейско поклонение пред иконата "Достойно есть"Хорът на СДС "Св. Иван Рилски"Митрополитски хор "Св. ап. Ерм" - Пловдивска св. митрополияПловдивски митр. НиколайВелика вечерня - 27 октомври 2012 г.Велика вечерня - 27 октомври 2012 г.Пловдивски митр. Николай Пловдивски митр. НиколайПловдивски митр. НиколайНародътПловдивският митр. Николай дава кръстно благословение на народаПловдивски митр. Николай благославя вярващите на излизане от олтараГостите от Поместните православни църкви излизат за благословение на народаСтаврополският и Невиномиски митр. Кирил (Руска правосл. църква)Пловдивски митр. Николай пред иконата "Достойно есть"Народът проси благословение от православните си архиереиПоклонение при иконата "Достойно есть"Ловчанският митрополит Гавриил благославя народаЛовчанският митрополит Гавриил благославя народаПоклонение при иконата "Достойно есть"Поклонение при иконата "Достойно есть"Поклонение при иконата "Достойно есть"Пловдивски митр. Николай благославя вярващите Пловдивски митр. Николай благославя вярващитеХрам "Св. Александър Невски" завинаги прие иконата-светиня "Достойно есть"
« предишна новинаследваща новина »