ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Молебната молитва по повод посрещането на атонската светиня – Богородичната икона „Достойно есть“

27 октомври 2012 23:25, Българска Патриаршия
Чудотворното копие на Богородичната икона "Достойно есть"

О, Пречиста Дево, Богородице, боголюбива Майко, едничка непосрамваща надеждо за нашето спасение! Милостно погледни на нас, предстоящите с вяра и любов, които се покланяме с молитва на този твой пречист и свещен образ: приеми нашето хвалебно пение и го принеси с топлите си молитви на твоя Син и наш Бог – Господ Иисус Христос, да прости нашите прегрешения и спасително да ни помилва.

О, Предивна Владичице, Пресвята Богородителнице! Като падаме коленопреклонно пред светата ти икона, смирено те молим: чуй гласа на молението ни, виж скръбта ни, виж бедите ни и като любвеобилна Майка, побързай да се притечеш на помощ на нас – грешните! Умоли твоя Син и наш Бог да не ни погуби заради беззаконията ни, но човеколюбиво да прояви Своята чудна милост към нас! Измоли Владичице, от Неговата благост телесно здраве и душевно спасение; мирен живот и плодородие на земята; благоразтворение на въздуха и благословение свише за всички наши добри дела и начинания! И както в древността си погледнала милостиво към смиреното славословие на атонския послушник, който те възпявал пред пречистата ти икона и си му изпратила Архангел Гавриил в иночески образ да го научи да пее небесната песен, с която те прославят Ангелите, така сега приеми и усърдната молитва, която ти принасяме.

О, Всевъзпявана Царице! От сърце те молим протегни към Господа богоносните си ръце, с които си носила Богомладенеца Христа, и Го умоли да ни избави от всяко зло. Прояви, Владичице, милостта си към нас, които със смирение умилно ти се молим: помогни на маловерието ни, настави ни в пътя на добродетелта, спаси ни от изкушенията, премахни от нас ненавистта, клеветите и междуособните борби, ободри скърбящите, утеши опечалените, облекчи всички, които са в нищета и немощ, помогни на бедстващите и ни съхрани от мълниеносен гръм, от бедоносен пожар, от глад, от земетръс, потоп и смъртоносни рани. Удостой ни да изживеем благочестиво този земен живот, в който ти си наше упования и утеха, помощ и застъпничество, та снабдени с твоята милваща благост да получим непосрамваща християнска кончина и да наследим Небесното Царство по майчиното ти ходатайство пред Родилия се от теб Христос, нашия Бог. О, Марие Приснодево, спаси всички страни и нашето Отечество, всички градове и тоя град, на който се даде този твой чудотворен свят образ за благодатен покров и крепко ограждение. Чрез тебе, Дево Богородице, пението на атонския послушник чудесно се допълни – възпълни и нас със сила отгоре, за да можем и ние достойно да те възпяваме ведно с Ангелите като Пренепорочна Майка на нашия Бог, за да се сподобим с небесно блаженство чрез благодатта на твоя Син - нашия Спасител Господ Иисус Христос, Комуто заедно с Безначалния Му Отец и с Пресветия, благ и животворящ Негов Дух подобава всяка слава, власт, чест, благодарение и поклонение во веки веков.

+++

Молитвата бе произнесена от Сливенския митрополит Йоаникий, който оглави молебена по повод посрещането на чудотворното копие на Богородичната икона "Достойно есть" в София.

Снимка: Десислава Панайотова
Очаквайте подробните ни фоторепортажи от светлите тържества, с които Бог удостоява нашата Църква тези дни.

 

 

« предишна новинаследваща новина »