ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Сливенска епархия празнува Димитровден

26 октомври 2012 11:43, Сливенска митрополия
Храм "Св. Димитър"

Един от най-почитаните светци в Сливенска епархия е св. великомъченик Димитрий Солунски. 26 октомври - денят, в който Православната църква почита паметта на св. Димитрий Солунски - е празник на 40 населени места в Сливенска епархия. Най-тържествено този ден ще бъде честван в градовете Сливен, Айтос, Елхово, Болярово и Каблешково, защото е официален празник за тези градове.

От ранно утро църковните камбани бият тържествено, за да напомнят на православните християни да оставят ежедневните си грижи, да отидат в храма и да участват молитвено в светата Литургия. В Сливен тя ще бъде отслужена от епархийския архиерей Негово Високопреосвещенство митрополит Йоаникий, в Айтос - от протосингела на митрополията архимандрит Калист, а в останалите храмове - от архиерейските наместници и енорийските свещеници на съответните населени места.

На 25 октомври православните християни от гр. Сливен станаха свидетели на забележително събитие. На тържествена сесия Общинският съвет удостои ставрофорния иконом ЯНКО ИВАНОВ ГЕОРГИЕВ, предстоятел на храм „Св. Успение Богородично” в Сливен, със званието „Почетен гражданин на Сливен”, за съществен принос в утвърждаване на православната вяра и развитие на духовната дейност.

"Това високо отличие приемам като признание за дейността на Сливенската епархийска църква и нейните свещенослужители, за духовното възрастване на нашите съграждани” - каза при получаването на отличието свещеноиконом Янко Георгиев. На тържествената сесия присъства и митрополит Йоаникий, който отправи поучително послание към общинските съветници, общинската администрация и сливенската общественост.

Честит празник на всички православни християни от Сливенска епархия!

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »