ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

130 години храм "Св. Димитър" в кв."Панчарево"

26 октомври 2012 18:37, Софийска митрополия
130 години храм "Св. Димитър" в кв."Панчарево"

На Димитровден - 26 октомври, се навършват 130 години от освещаването на храм „Св. великомъченик Димитър Солунски" в столичния квартал “Панчарево“. Това е единственият православен храм в курортното селище край София, разположен в стария му център и има статут на паметник на културата от местно значение. Строителството му е започнало преди Освобождението и е осветен през 1882 г. на храмовия му празник.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим в чест на празника бе отслужена архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит. С него съслужиха архимандрит Атанасий (Султанов), който обгрижва българската църква „Св. Йоан Рилски“ в Атина, протойерей Виктор Нешев, председател на храм „Св. Георги”, с. Бистрица, енорийският свещеник Янко Ненов, свещениците Георги Николов от Дупница и Георги Иванов от с. Кокаляне и дякон Иван Петков.

Утринните и литургичните песнопения бяха изпълнени от секретаря на Софийска св. митрополия г-н Андрей Касабов. Празничната богослужба бе уважена от кмета на район “Панчарево“ г-н Димитър Сичанов, както и от множество служители на местната община.

По повод 130-годишнината бе извършено обновление на храма с полагащата се молитва, кадене и лития. По време на св. Литургия еп. Йоан отличи с офикия „протойерей“ енорийския свещеник Янко Ненов, който свещенодейства вече 37 години като духовник на Българската църква и служи в енорията при храма в Панчарево близо двадесет години.

В края на литургията Знеполският епископ поздрави събралото се множество с празника на днес празнувания св. Димитър и с годишнината от освещаването на храма и като благодари на всички, които са се потрудили за неговото обновление, им преподаде патриаршеското благословение на Софийския митрополит, за когото призова да се молим, тъй като е на болнично легло.

Владиката обяви програмата на предстоящите от 27 до 29 октомври чествания в София - 100 г. от построяването на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, отбелязването на 98 години от рождението на Негово Светейшество Българския патриарх Максим и посрещането на пристигащата у нас икона - копие на светогорската "Св. Богородица - Достойно есть“ - и прикани панчаревци да вземат участие в тях.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

В очакване на владикатаВ очакване на владикатаВ храма130 години храм "Св. Димитър" в кв."Панчарево"Празничната икона130 години храм "Св. Димитър" в кв."Панчарево"130 години храм "Св. Димитър" в кв."Панчарево"Знеполски еп. Йоан и г-н Андрей Касабов130 години храм "Св. Димитър" в кв."Панчарево"130 години храм "Св. Димитър" в кв."Панчарево"130 години храм "Св. Димитър" в кв."Панчарево"130 години храм "Св. Димитър" в кв."Панчарево"ОбновлениеСвещеник Янко Нанов130 години храм "Св. Димитър" в кв."Панчарево"ОфикияОфикияЧетене на св. АпостолДякон Иван ПетковЗнеполски еп. ЙоанАрхимандрит Атанасий130 години храм "Св. Димитър" в кв."Панчарево"130 години храм "Св. Димитър" в кв."Панчарево"130 години храм "Св. Димитър" в кв."Панчарево"130 години храм "Св. Димитър" в кв."Панчарево"В храмаГ-н Андрей КасабовЗнеполски еп. ЙоанНовият протойерейПриношения130 години храм "Св. Димитър" в кв."Панчарево"Празнична литияПразнична литияГотвачкаПразничната иконаГ-н Андрей Касабов130 години храм "Св. Димитър" в кв."Панчарево"130 години храм "Св. Димитър" в кв."Панчарево"130 години храм "Св. Димитър" в кв."Панчарево"
« предишна новинаследваща новина »