ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" по повод юбилея на катедралата

28 октомври 2012 17:35, Българска Патриаршия
Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски"

Представители на всички Поместни православни църкви влязоха в радостта ни и взеха участие в съборната света Литургия на 28 октомври по повод 130-годишнината от полагането на основния камък на ставропигиалния патриаршески катедрален храм „Св. Александър Невски”, 100-годишнината от построяването на храма и посрещането в България на чудотворното копие на светогорската икона "Пресвета Богородица-Достойно есть”, която е дар от светогорското монашество за патриаршеската катедрала по повод едновековния й юбилей.

Светата Литургия в този празничен ден бе оглавена от старшия митрополит Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий.

В съслужение с него около светия Престол на празнуващия храм застанаха: представителят на Вселенската патриаршия - на Италия и Малта митрополит Генадий; от Александрийската патриаршия - Аксумски м-т Петър; от Антиохийската патриаршия - Палмирски еп. Йоан; от Йерусалимската патриаршия - Востронски митрополит Тимотей; от Московската патриаршия – Ставрополски и Невиномиски митрополит Кирил; от Грузинската патриаршия – Зугдидски митрополит Герасим; от Еладската архиепископия - Христианополски еп. Прокопий; от Полската митрополия - Горлицки епископ Паисий; от Чешката и Словашка митрополия - Ходонински епископ Йоаким; от Албанската архиепископия - Аполонийски епископ Николай.

В съслужението участваха високопреосвещените митрополити от Св. Синод на БПЦ-БП: Видински м-т Дометиан, Русенски м-т Неофит, Неврокопски м-т Натанаил, Ловчански м-т Гавриил, Пловдивски м-т Николай, Доростолски м-т Амвросий, който взе молитвено участие, и преосвещените епископи на БПЦ: Стобийски еп. Наум, главен секретар на Св. Синод; Адрианополски епископ Евлогий, игумен на Рилския ставропигиален манастир; Тивериополски еп. Тихон, председател на църк. настоятелство при париаршеската катедрала; Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит; Велички еп. Сионий, викарий на Видинския митрополит; Траянополски еп. Киприан, викарий на Врачанския митрополит; Константийски еп. Антоний, викарий на Западно- и Средноевропейски митрополит.

В съслужението взеха участие и архимандрит Дионисий, началник отдел „Богослужебен”, архимандрит Атанасий, завеждащ българската енория „Св. Йоан Рилски” в Атина, игумен Филип Василцев, представител на Руската патриаршия при Българската патриаршия, и ставр. ик. Нелуц Опря, представител на Румънската патриаршия в България, протосингелът на Софийска св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, храмовото свещенство - ставр. ик. Костадин Гавриилов и свещ. Антоний Милушев, ставр. ик. Мина Минчев, председател на митрополитската катедрала „Св. Неделя”, ик. Василий Сарян, от Културно-просветния отдел, прот. Давид Шарешанидзе, Грузинска православна църква, прот. Николай Петров, Чешка и Словашка митрополия и дяконите: Александър Нешев, Иван Петков, Петър Симеонов и Радко Иванов.

По време на причастния канон главният секретар на Св. Синод Негово Преосвещенство Стобийски еп. Наум огласи "Патриаршеско и Синодално послание по повод 130-годишнината от полагането на основния камък на ставропигиалния патриаршески катедрален храм „Св. Александър Невски”, 100-годишнината от построяването на храма и посрещането на чудотворното копие на светогорската Богородична икона „Достойно есть”.

В него се казва: „Възлюбени в Господа братя и сестри,

Вече столетие над града на Божията Премъдрост, престолна София, се извисяват бляскавите куполи на ставропигиалния патриаршески катедрален храм „Св. Александър Невски”, най-велелепния храм на Православната ни църква, знак за Божието присъствие и Божията любов към благочестивия ни православен народ, свидетелство за руско-българското и всеправославното единство, заслужена радост и гордост за всеки православен българин, благодарност на български народ към руския цар Освободител и руския народ за освобождението ни от 5-вековното робство. Вече столетие величественото присъствие на този храм продължава да свидетелства за истинността на Господните слова, че „никой няма любов по-голяма от тая, да положи душата си за своите приятели” (Йоан. 15:13), а камбанният му звън както преди, така и сега събужда в сърцата и в душите ни топли чувства на обич и признателност към всички онези, които в решителните за съдбините ни моменти отдадоха и сили, и живот за нашата свобода и благоденствие през вековете.

Решението за въздигането на храма бе взето почти веднага след възстановяването на самостоятелния живот на нашата държава. Скоро след Освобождението народните представители в Търновското Учредително събрание решиха, а народът ни започна да събира средствата за градежа – в знак на благодарност към Бога за извоюваната с българска и руска кръв свобода и във вечна памет и признателност към цялото православно войнство, платило с кръвта и живота си добруването на своите православни братя-българи, вечен спомен за героичната саможертва на десетките хиляди православни воини, положили душите си, следвайки примера на Христа Спасителя, за своите братя и приятели.

Основният камък на днешния патриаршески ставропигиален катедрален храм бе положен в 1882 г., в деня на подписване на Санстефанския договор, запечатал завинаги реалността на нашето Освобождение, а тридесет години по-късно над стара София величествено се издигаше нов православен храм, нов дом Божи – „Св. Александър Невски”, носещ името на небесния покровител на императора-освободител Александър ІІ Николаевич. В духа на най-добрите църковни традиции, за реализиране на народната воля не бяха жалени сили и средства, а в градежа и украсата на новия Александро-Невски събор в София съсредоточиха усилията си най-добрите за времето си архитекти и иконописци. Така, с усилията на всички православни българи и по Божие съизволение, столицата на нашата нова свободна България се сдоби с най-величествения си църковен дом: символ едновременно на нашата столица и на всеправославното единство, където и до днес се принасят благодарствени молитви към Всеподателя за великата Му и безмерна милост към благочестивия ни народ.

Братя и сестри,

В тези толкова тържествени за Църквата ни дни се удостоихме и с още един знак на Божията милост към нас. С радост в сърцата и с благодарност към Господа Бога днес посрещаме на българска земя ново духовно скъпоценно съкровище - чудотворно копие на чудотворната атонска икона на Пресвета Богородица „Достойно есть”, изготвено на Света Гора като братски молитвен дар за благочестивия български народ и в чест на първото столетие на скъпия ни патриаршески катедрален храм „Св. Александър Невски”. Да даде Бог, прочее, щото по молитвите на св. Александър Невски и под покрова на Божията Майка, ние всинца да възрастваме в Христа Иисуса, в добродетелта и жертвената готовност да Го следваме по Неговия път към вечното Царство на Отца!”

В края на празничната света Литургия Сливенският митрополит Йоаникий приветства пратениците на сестрите Поместни православни църкви и всички, взели участие в съборната богослужба. И като припомни думите на Христа: „Където са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях“ (Мат. 18:20), изрази задоволството си, че събрани в името Христово, в единодушие и любов духовенство и богомолен народ отправиха заедно молитва пред Божия Престол в този паметен ден, в който отбелязваме едновековния юбилей на патриаршеската катедрала на България. Митрополит Йоаникий цитира евангелския текст от Евангелието според св. евангелист Лука гл. 6, ст. 48-49 за къщата изградена с дълбоки основи върху камък и каза, че този дом Господен, нашият катедрален храм „Св. Александър Невски”, е изграден на здравите основи на православната вяра на нашия народ и ще пребъде вовеки.

В потвърждение на думите на архиерея, вече втори ден хиляди българи от всички краища на страната се стичат в тържествуващия храм, за да се поклонят пред скъпия дар за България - чудотворното копие на чудотворната светогорска икона "Пресвета Богородица - Достойно есть". Търпеливо изчакващи на дълги опашки своя ред, те пристъпват към проскинитария с чудотворната икона, за да отправят с вяра, надежда и любов своята молитва към Бога пред образа на "Непосрамващата застъпница на християните и неизменна ходатайка пред Твореца за човешкия род", за която пеем: „Достойно е, наистина, да те облажаваме, Богородице, винаги блажена и пренепорочна и Майка на нашия Бог. По-чтима от херувимите и несравнено по-славна от серафимите, нетленно родила Бог Слово, същинска Богородица, те величаем”!

На всички бяха раздадени за благословение осветени иконки с чудотворното копие на Пресвета Богородица "Достойно есть" и брошури за чудотворната икона и дивното събитие свързано с нея.

Текст: Александра КАРАМИХАЛЕВА
Снимки: Весела ИГНАТОВА

 

 

Снимки

Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски" Съборна св. Литургия в ПКСХП "Св. Александър Невски"
« предишна новинаследваща новина »