ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Басарбовският скален манастир отпразнува своя храмов празник

29 октомври 2012 14:26, Русенска митрополия
Вечерня в Басарбовския манастир

На 26 октомври, в навечерието на храмовия му празник, в скалния Басарбовски манастир беше отслужена празнична вечерня с петохлебие и акатист към св. Димитрий Басарбовски.

На следващия ден от ранно утро стотици честни поклонници от страната и Румъния се стекоха в дворите на скалния манастир, за да участват в празничното богослужение. Утренята и св. Литургия бяха отслужени в малката скална църква, издълбана във варовиковите скали.

Св. Литургия беше отслужена от архим. Емилиан, игумен на св. обител, свещ. Димитър Димитров, протодякон Кирил Синев и петима свещеници от северната ни съседка: ставр. ик. Йоан Георге (храм „Св. мъченици Брънковяни”, Гюргево), ставр. ик. Киприян Киву (храм „Св. Харалампий”, Гюргево), ставр. ик. Адриан Дима (енория „Добрени”, Гюргево), ставр. ик. Георге Лазар (храм „Св. арх. Михаил и Гавриил”, Плоещ), ставр. ик. Габриел Фрунза (храм „Преображение Господне”, Плоещ). Общо от Букурещката архиепископия в храмовия празник на манастира участваха 350 честни поклонници. Освен от Русенска епархия, в храмовия празник участваха вярващи също от Търновска и Варненска и Великопреславка епархия.

Празника уважиха народният представител Петър Даскалов и областният управител на Русенска област Стефко Бурджиев, културното аташе от Руското консулство в Русе Андрей Малакей, много благодетели на светата обител.

В двора на манастира, застанал до иконата с вградени мощи на св. Димитрий Басарбовски, йеромонах Антоний помазваше вярващите.

По традиция този ден се превръща в кулминация на почитта към преподобния наш отец Димитрий Басарбовски и израз на живо изповядваната ни православна вяра, изповядвана от българи и румънци. В долината на река Русенски Лом отекваха ектении, песнопения от св. Евхаристия и тропара на Преподобния на български и румънски. Особено активно участие в св. Литургия взеха вярващите от Румъния посредством песнопенията изпълнявани от дълбочината на вярващите си души. Подчертаното молитвено настроение е трудно да се опише, то се изживява. В дворите на единствения действащ скален манастир в България не се бяха събрали само двама или трима в Христово име, а мнозина, а по Неговите думи: „където са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях” (Мат. 18:20).

На клира песнопенията бяха изпълнени под ръководството на богословите служители на Русенска митрополия Ангел Младенов и Станимир Велчев.

Архим. Емилиан причасти вярващите с Тялото и Кръвта Христови за прошка на греховете, вечен живот и „живот в Христос”, по думите на задълбочения византийски тълкувател на св. Литургия св. Николай Кавасила.

В края на св. Евхаристия архим. Емилиан възхвали подвига на св. Димитрий Басарбовски, а събратята духовници от Румъния изразиха своята благодарност за братското общение в Христа на отслужената св. Литургия.

Празникът продължи с отслужване на водосвет и поръсване на вярващите със светена вода.

Много от поклонниците от Букурещката архиепископия споделиха, че са научили интересни подробности за Басарбовската св. обител от документалния филм за житието и чудесата на св. Димитрий, направен от църковната телевизия „Тринитас” на Румънската патриаршия в сътрудничество с Русенска митрополия.

Интервю с архим. Емилиан за св. Димитрий Басарбовски можете да видите на адрес:

http://trinitastv.ro/stiri-video/interviul-editiei-sfantul-dimitrie-cel-nou-ocrotitorul-si-vindecatorul-12445

Св. Димитрий Басарбовски, моли се на Бога за нас!

Текст: протодякон Кирил Синев

 

 

Снимки

Вечерня в Басарбовския манастирВечерня в Басарбовския манастирХрамов празник на Басарбовския манастирХрамов празник на Басарбовския манастирХрамовата иконаХрамов празник на Басарбовския манастирХрамов празник на Басарбовския манастирХрамов празник на Басарбовския манастирХрамов празник на Басарбовския манастирХрамов празник на Басарбовския манастирХрамов празник на Басарбовския манастирХрамов празник на Басарбовския манастирОбложка на документалния филм за св. Димитрий Басарбовски

Аудио

Поздравления от българска и румънска страна

« предишна новинаследваща новина »